Sjajne vijesti iz Njemačke: Novi povjerenik Bundestaga za Zapadni Balkan je momak koji vuče porijeklo iz BiH, Adis Ahmetović!

Važna uloga povjerenika Bundestaga za Zapadni Balkan pripala je mladom socijaldemokratskom političaru Adisu Ahmetoviću. Njegova glavna težnja je, kako je rekao, da svoju funkciju iskoristi za stabilizaciju regije.

Ahmetović je funkciju povjerenika Bundestaga za Zapadni Balkan preuzeo od još jednog socijaldemokratskog političara, zastupnika hrvatskog porijekla Josipa Juratovića. Ova dva socijaldemokratska zastupnika od samog ulaska Adisa Ahmetovića u Bundestag tijesno sarađuju kada je riječ o temama vezanim za Zapadni Balkan, piše Deutsche Welle.

Početkom decembra Ahmetović je s tadašnjim državnim tajnikom za evropska pitanja u ministarstvu vanjskih poslova, a sada predsjednikom Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga i socijaldemokratskim kolegom Michaelom Rothom, otputovao u Bosnu i Hercegovinu

Iako je Ahmetović rekao kako se ne želi koncentrisati isključivo na vanjskopolitička pitanja vezana uz regiju Zapadnog Balkana i kao socijaldemokratski političar na oku želi držati teme kao što je to jednaki pristup obrazovanju za djecu iz svih socijalnih slojeva, ipak se njegov parlamentarni put kreće u smjeru vanjske politike. Pritom zemlja njegovih roditelja u dosadašnjim zastupničkim aktivnostima igra važnu ulogu.

“Ja bih apelirao na Ujedinjene narode, Evropsku uniju i Njemačku da učine sve da se Bosna i Hercegovina stabilizuje. Ja to ne govorim zato što vučem porijeklo iz te zemlje, nego sam zaista zabrinut da bi problemi u BiH mogli izazvati domino-efekt i u cijeloj regiji: ako potone brod Bosna i Hercegovina, počet će tonuti i ostali brodovi u regiji”, rekao je Ahmetović.

Ahmetović je apelovao i na političare u regiji da shvate svoju odgovornost kao demokratski izabrane snage i doprinesu konstruktivnim rješenjima.

I u svom saopćenju nakon proglašenja povjerenikom za Zapadni Balkan, Ahmetović je potvrdio u kom smjeru će ići njegov angažman.

“O očuvanju mira u Evropi se u budućnosti neće odlučivati samo na rusko-ukrajinskoj granici, nego u velikoj mjeri i na Zapadnom Balkanu, i to prije svega u Bosni i Hercegovini. I zato ću aktivno raditi i na stabilnosti i očuvanju mira u ovoj regiji”, poručio je Ahmetović ne dotičući se ovaj put drugih bačvi baruta na Balkanu.

Kao povjerenik za Zapadni Balkan (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju) Ahmetović će pripremati savjetovanja i mjere, a svom socijaldemokratskom zastupničkom klubu će predlagati zaključke u sklopu Vanjskopolitičkog odbora te na kraju i biti odgovoran za izvještavanje parlamenta o stanju na Zapadnom Balkanu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.