Stjepan Mesić sasvim iskreno o službenom Zagrebu: “Plešu sa Draganom Čovićem koji je uz Milorada Dodika glavni razbijač BiH”

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, ispričao je kako je protekao njegov susret nakon 30 godina sa Borisom Jovićem i Vasilom Tupurkovskim. Istakao je da su vodili razgovor o tome da li je sve moglo proći bez rata. Komentirao je i odnos službenog Zagreba prema BiH, ali i non-papere koji su potresli regiju.

“Imali smo okrugli stol u Beogradu, preživjeli članovi predsjedništva, osim Bogića Bogićevića koji nije bio tu zbog zdravstenih razloga. List Politika je organizirao razgovor sa tri novinra koji su htjeli vidjet kako razmišljamo 30 godina poslije. Bili smo otprilike na poziciji kao i prije 30 godina. Razgovori su bili o tome da li je moglo proći bez rata, i jedan i drugi, tvrdili smo da smo mogli bez rata, jer je bio potreban novi politički dogovor”, ispričao je Mesić.

Volja Slobodana Miloševića

Model Federacije koji je bio za vrijeme Tita, kako je rekao, on je mogao biti samo dok je Tito živ, zato što je bio glavni integretivni faktor.

“Armija i partija su bila druga dva faktora. Tito je otišao, Armija je tražila sponzora, a partija se raspala voljom Slobodana Miloševića”, dodao je za N1.

Hoćemo li ikad imati usaglašen stav ko je počeo rat?

Mesić smatra da će biti kad objektivni ljudi budu analizirali i pisali o proteklim događajima.

“Mnogi su u Srbiji opterećeni sa Miloševićem. Oni ne prigovaraju Miloševiću što je išao u rat, oni prigovaraju Miloševiću što nije dobio rat”, istaknuo je.

Problem Srbije danas je, kazao je, što nije doživjela katarzu.

“Srbija je krenula da na ruševinama Jugoslavije stvori “Veliku Srbiju””, dodao je.

Zagreb i Čović

Kako gleda na odnos službenog Zagreba prema BiH?

“Službeni Zagreb tvrdi, isto tako kao Srbija, da su za cjelovitu i jedinstvenu BiH, ali i plešu sa Draganom Čovićem koji je uz Dodika glavni razbijač BiH”, naglasio je.

O “non-paperima” je kazao da su to recedivi one politike koja je doživjela svoj krah.

“Jer Tuđman i Milošević su podijelili Bosnu u Karađorđevu i Tikvešu, gdje su se dogovorili da Hrvatska dobije banovinske granice iz ´39. godine, plus Cazin i Bihać. Ako to nije podjela, onda ne znam o čemu se tu radi. Milošević je to ponudio Tuđmanu a on je bio oduševljen jer će tako prestati rat”, kazao je Mesić.

Pogledajte…

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.