Stjepan Mesić udario na Milorada Dodika i Dragana Čovića: “Bosna i Hercegovina će u Evropu kao građanska država!”

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, govorio je u Dnevniku O Kanala o komšijskim odnosima, pismu Bidenu o BiH i saradnji EU i Rusije…

BiH je posljednja u regiji i Evropi koja nije počela vakcinaciju građana. U RS je stigao dio vakcina ali i to je osigurano donacijama iz Rusije i Srbije.

– To je svakako problem u BiH. To je problem za one koji vode BiH jer pandemija je svjetski problem i jasno da BiH mora rješavati problem pandemije. Dobro je da su priskočili u pomoć i Srbija i Rusija bilo bi dobro da je to pomoć cijeloj BIH i mislim da tome ne treba biti prigovora.

Zakočeni proces nabavki i slaba komunikacija vlasti BiH sada su zbog krizne situacije i pandemije u većem fokusu javnosti i međunarodne zajednice. Kako biste Vi ocijenili vlast u ovom trenutcima kada treba da pokaže dobro upravljanje, aktivira diplomatske i prijateljske odnose sa drugim zemljama, sve ono što nismo dočekali od onih koje je narod birao?

– Činjenica je da mnoge zemlje u Europi nisu bile spremne dočekati tu situaciju koja je nastala pandemijom. Mnogi su to podcjenjivali ili jednostavno nisu imali odgovore na pandemiju pa onda tu ni BiH ne može biti izuzeta, i to je pitanje funkcioniranja državnih organa BiH.

Srbija je zbog procesa vakcinacije postala regionalni lider. Treba li poteze Aleksandra Vučića i njegove poklone regiji dočekati na nož, kako su to uradili neki od predstavnika vlasti u Bosni i Hercegovini?

– Iza svake pomoći koje jedna zemlja daje drugoj uvijek postoji jedna određena politika i ja razumijem da se ovom slučaju neko našao da prigovori ovoj pomoći. Međutim pošto se radi o zdravlju ljudi, mislim da treba prihvatiti pomoć treba je pohvaliti, a da li iza toga postoje i neki politički interesi to je druga stvar i o tome se može razgovarati.

Vi ste pisali novoizabranom predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu. Predlažete da se Bosna i Hercegovina ustroji po građanskom, a ne nacionalnom principu, što je suprotno onom što zagovara državni vrh Hrvatske. Na vaš potez očekivano bilo je reakcija. Jeste li dobili odgovor iz Amerike?

– Do sada nisam dobio odgovor. Nisam ga ni očekivao. Za mene je važno da do određenih krugova bliskih Bidenu da dođu i takva razmišljanja koje ja imam i koje mnogi drugi imaju. Jer BiH mora biti isto isto usmjerena prema Ujedinjenoj Evropi jer to je jedan milenijski pothvat u čemu mora sudjelovati ova generacija pa i ova generacija u BiH. Ono što sam ja želio iznijeti svoje mišljenje, a da li će se to njima poslužiti ili da li će se o tome izjasniti to je drugo pitanje ja sam svoje izvršio.

Taj nacionalni princip kojeg ste pominjali i konstantno miješanje politike Hrvatske u ključne procese u BiH onemogućavaju upravo taj građanski princip. Je li pritisak ključnih aktera svijeta ključan kako bi ova država krenula naprijed, imajući u vidu činjenicu da ne znamo birati promjene ni više od 20 godina nakon ratnih dešavanja?

– Budući da znamo da BiH nije dovoljno funkcionalna država, upravo zbog toga što je rat ostavio velike tragove, i pošto svaka zemlja u Evropi koja teži da uđe u Ujedinjenu Evropu mora težiti i tome da ostvari i građanski princip organizacije države. Dakle i BiH ne može ostati pri jednom principu a EU pri drugom principu. To je nešto što je historijski neodrživo, a jedino što je održiva je građanska država. Prema treba nastojati nastojati da se ubrzaju svi poslovi ulaska BiH u EU. Treba angažirati sve diplomatske i ostale veze. Treba pomoći BiH da na principima koji su danas aktuelni u Evropi da i ona ubrza svoj korak ulaska u EU.

Stav Ruske Federacije, kojeg slijepo slijedi vlast u RS-u, jeste da BiH ne treba nastaviti putem euroatlanskih integracija. Kakvi su danas odnosi Hrvatske i Rusije, i da li se šta promijenilo nakon što je Vaša zemlja postala članica ove dvije unije?

– Pa ti odnosi su, moram priznati, bili nekada daleko bolji. Oni su malo u zaostatku. Inače osobno smatram bez obzira što se Evropa mora udružiti, a to je naš cilj i naša želja, Evropa će time učiniti mnogo, a to znači isključit će rat ako političko sredstvo a drugo Evropa će postati veliki gospodarski subjekt koji će biti među velikim igračima. A budući da je Rusija veliki igrač sasvim je normalno da Evropa ima dobre odnose sa Rusijom. Ja ne mogu sada djelovati, ali mogu reći šta mislim, a to je da ne treba se suprostavljati Rusiji nego sarađivati sa Rusijom. To je ono što može pomoći Evropi i svijetu, ne da se sukobljavamo sa Rusijom i da tražimo novog neprijatelje, nego da sa tim društvom sa tim gospodarstvom sarađujemo. To koristi i Rusiji, a to je korist i Evropi i nama koji želimo sarađivati.

Pogledajte snimak.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.