“Strateški kontranapad Ukrajine”, mogao bi biti ozbiljan udarac za Rusiju: Zatražili od Turske da blokira Bosfor i Dardanele za ruske ratne brodove

Ukrajina je zatražila od Ankare da blokira prolaz za ruske ratne brodove kroz Bosfor i Dardanele.

“Pozivam tursku vladu da pomogne Ukrajini. Tražimo da prolazi Bosfor i Dardaneli budu zatvoreni za ruske ratne brodove”, navode novine Yeni Safak riječi ukrajinskog ambasadora u Turskoj Vadilijja Bodnara.

Diplomata je pozvao sve zemlje da uspostave koaliciju protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina u cilju sprečavanja širenja rata na veći dio regije.

“Trenutno smo u ratnom stanju. Tražimo od kompletnog svijeta da poštuje pravila rata. Svi mi iz međunarodne zajednice moramo uvesti sankcije Putinu”, izjavio je Bodnar, naglašavajuči da sva ruska sredstva izvan zemlje treba blokirati.

Sudeći po konvenciji iz Montreuxa iz 1936. o režimu plovidbe prolazima, Turska ima suverenitet nad Bosforom i Dardanelima. Taj dokument osigurava slobodnu plovidbu kroz prolaze samo crnomorskim zemljama čiji ratni brodovi plove kroz prolaze u mirna vremena.

Dokument, međutim, znatno limitira prolazak brodova zemalja koje nisu iz regije Crnog mora. Turska, ipak, ima dodatne ovlasti u reguliranju morskog saobraćaja koji prolazi tokom ratnih vremena.

Pod određenim okolnostima, Ankara može zabraniti određenoj zemlji da koristi njene morske prolaze, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Podsjećamo, predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan je, govoreći o ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini, poručio kako ovaj korak predstavlja težak udarac za mir, blagostanje i stabilnost regije, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas u Predsjedničkoj palati u Ankari predsjedavao sastankom sigurnosnog vijeća Turkiye na kojem ja glavna tema bila ruska vojna operacija u Ukrajini, koja je pokrenuta jutros odlukom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Erdogan je kazao kako je upravo obavio razgovar sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, u kojem su se dotakli posljednjeg stanja nakon napada Rusije na Ukrajinu.

“Turkiye podržava borbu koju Ukrajina vodi za zaštitu teritorijalnog integriteta, a to sam kazao i Zelenskom, s kojim sam upravo razgovarao”, kazao je Erdogan.

Još jednom je pozvao na rješavanje problema između Rusije i Ukrajine kroz dijalog u okviru sporazuma iz Minska.

“Ovaj korak (ruski napad, op.a.) koji smatramo kršenjem međunarodnog prava, težak je udarac za mir, blagostanje i stabilnost regije. Vojnu operaciju koju je Rusija pokrenula u Ukrajini odbacujemo i smatramo neprihvatljivom”, podvukao je Erdogan.

Naglasio je kako će njegova zemlja učiniti sve što je potrebno kako bi obezbijedili sigurnost svih ljudi koji žive u Ukrajini, posebno svojih građana i, kako je rekao, braće Tatara.

“Turkiye podržava borbu koju Ukrajina vodi za zaštitu teritorijalnog integriteta, a to sam kazao i Zelenskom, s kojim sam upravo razgovarao”, kazao je Erdogan.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.