Tačne informacije su pristigle: Napad na Ukrajinu nema veze s “američkim biolaboratorijama”

Godinama unazad šire se netačne tvrdnje o “američkim biolaboratorijama” u Ukrajini. U jeku rata u ovoj zemlji, sljedbenici/e QAnona i drugih teorija zavjere tvrde čak i da su one stvarni cilj ruskog napada.

Na Facebook profilu Vekki Qurguz je 24.2.2022. godine objavljen screenshot tweeta u kom se navodno prikazuje gdje se nalaze “američke biolaboratorije u Ukrajini”. U ovoj se objavi, između ostalog, navodi:

Na screenshotu se na engleskom jeziku navodi da mapa prikazuje “ekskluzivne američke biolaboratorije u Ukrajini, koje se finansiraju o trošku Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država”.

Laboratorije se navodno nalaze u gradovima Odesa, Vinitsia, Uzhgorod, Kerson, Ternopil, u blizini Krima i Luhanska, te po tri u Lvivu i Kijevu. Još dvije moguće lokacije, tvrdi se, jesu gradovi Kharkiv i Mikolaiv.

Tvrdnju da se u Ukrajini zapravo bombarduju “američke biolaboratorije”, “satanske zgrade” te “podzemlja za trgovinu” pronašli smo u objavama još desetak Facebook profila i stranica.

Kada su se tvrdnje o postojanju američkih biolaboratorija u Ukrajini počele pojavljivati?
Prvu objavu ove tvrdnje na našem jeziku pronašli smo na portalu Sputnik u članku objavljenom 15. avgusta 2015. godine. Ovaj članak naslovljen je:

Rusiju brinu američke biolaboratorije u njenom okruženju

Kako se u članku navodi, ruski izvor je na sastanku eksperata/kinja država potpisnica Konvencije o zabrani razvijanja, proizvodnje i skladištenja bakteriološkog (biološkog) i toksičkog oružja i o njihovu uništenju izjavio da “američki vojni sektor na postsovjetskom prostoru gradi biolaboratorije visokog stepena zaštite, koje mogu biti iskorišćene za proizvodnju biološkog oružja”.

Sputnik se poziva na novinsku agenciju RIA iz Rusije, ali originalni članak nismo uspjeli pronaći, budući da je u vrijeme pisanja ove analize stranica agencije RIA bila nedostupna.

U članku se za tvrdnju da američki vojni sektor navodno gradi laboratorije ne nude nikakvi materijalni dokazi, već samo izjava neimenovanog izvora ruske agencije.

Od 2015. godine do vremena pisanja ove analize iste tvrdnje aktuelizovane su u više navrata u uz različite netačne tvrdnje kojima se ovaj narativ navodno dokazivao.

Kompletan tekst pogledajte OVDJE.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.