in , ,

U ČAST GENERALU Italija: Upućen poziv za prikupljanje slika i tekstova o Jovanu Divjaku

Još dugo će se pamtiti i mnogi prisjećati generalovih izjava, patriotizma, snage i ljubavi prema državi, prema svakome od nas

Jovan Divjak, legendarni general Armije Republike BiH, bio je i ostao simbol odbrane Sarajeva i postratne obnove bosanskohercegovačkog društva.

Još dugo će se pamtiti i mnogi prisjećati generalovih izjava, patriotizma, snage i ljubavi prema državi, prema svakome od nas.

U čast generalu, da ostane još jedan pisani trag i slika ko je on bio, Ambasada Italije je, uz OBCT, pokrenula inicijativu da se na jednom mjestu prikupe zapisi, fotografije, razmišljanja i objave u knjizi.

Upućen je poziv svima onima koji su poznavali Jovana Divjaka da podijele misao i bilo kakve fotografije na stranici www.balcanicaucaso.org.

Namjera je objaviti “Knjigu oproštaja” koja bi bila dostupna online, kako bi se nastavio poticaj u kreiranju dobrih odnosa koje je Divjak i gradio sa Italijom.

Na stranici su se već nanizale mnoge divne i emotivne priče, ali i fotografije generala, vjerovatno jedinog u historiji koji će ostati znan i slavan po izjavi “Ne pucaj!”.

Podsjećamo, Divjak je preminuo je 8. aprila u Sarajevu u 84. godini.

Sahranjen je 13. aprila na sarajevskom groblju Bare, uz zvuke pjesme Bella Ciao i vojne počasti.

Uprkos pandemiji stotine građana prisustvovalo je njegovoj sahrani – oni su poznavali Jovana kao čovjeka, humanistu, nekoga ko nije razumjeo podjele i koji je cijeli život posvetio obrazovanju mladih.

Stigle reakcije na reakciju: “Poziv na sankcije Miloradu Dodiku, ne mirnom razlazu!”

Jasmila Žbanić za njemački list: Voljela bih da film “Quo vadis, Aida?” mogu prikazati u Bundestagu