Uživajte u predivnim kadrovima Une u centru Bihaća, jednoj od stanica ovogodišnje Una regate

Una je jedna od najljepših rijeka Bosne i Hercegovine, a za Bišćane sigurno i najljepša. U ljetnim danima spas je od vrućine, kako za domaće stanovništvo, tako i za turiste koji dolaze sjediti pored rijeke, uživati na obali u njenoj svježini ili se čak i osvježiti.

Rijeka Una protiče kroz centar Bihaća, a svojom ljepotom i uređenim manjim otocima koji su povezani mostovima očarava sve šetače – piše Klix.

Dok jedan dio njih želi uživati samo u pogledu, drugi, oni hrabriji u njoj pronalaze i spas od visokih temperatura koje će ove sedmice ići i do 37 stepeni.

Njena ljepota na toku od Štrbačkog buka do Bihaća svima je poznata, a gradski otoci u centru grada sa statuom djevojke sa Une su nezaobilazno mjesto za šetnju i uživanje kako tokom dana tako i u večernjim satima.

Dok se preko dana traži spas od vručina, u večernjim satima turisti se upuste u vožnju lađama jer kako Krajišnici kažu, Una ne bi bila Una da njom ne plove lađe.

Ipak postoji i druga strana Une.

Mnogi će reći da je Una, koliko lijepa, isto toliko i opasna, pa i u najmirnijim tokovima gdje opasnosti izgleda da i nema, ali oni koji su odrasli na obalama Une mnogo bolje znanju i njene lijepe i “loše” strane.

Jedan od njih je i Adnan Rapid Kurtagić, Bišćanin koji je nedavno na Štrbačkom buku spriječio tragediju te izvukao holivudske kaskadere koji su tokom snimanja scene za film, tokom vode, došli do slapa, iz kojeg se teško izlazi.

Ipak i Kurtagić, koji je odrastao na obalama Une, na ne tako lijep način, upoznao je i njenu “lošu” stranu.

“Ne bih rekao da je to neka loša strana Une već upozorenje. Iz tih upozorenja, vidite šta se sve loše može dogoditi. Sjećam se skoka sa Štrbačkog buka kada sam dugo ostao ispod vode, a kada sam izašao na obalu, suze su mi krenule na oči.

Opreza nikada dosta jer Una koliko je lijepa, toliko je i opasna”, kazao je Kurtagić.

Štrbački buk je ujedno i startno mjesto dnevnog raftinga na Uni, a kroz nekoliko dana tokom rijeke Une, pa i kroz centar Bihaća proći će 48. Una regata koja počinje 27. jula okupljanjem učesnika na Martin Brodu.

Dan poslije, 28. jula regata starta ujutro prema Štrbačkom Buku gdje je planirano zaustavljanje u Kulen Vakufu za osvježenje i ručak te nastavlja se prema Štrbačkom Buku gdje je organizovan kamp i zabavni program do kasno u noć.

Trećeg dana, 29. jula, kreće ka Bihaću, do gradskih otoka gdje će biti održan koncert u čast Akiju Rahimovskom i koncert legendarne grupe Vanna, kao i skokovi sa mosta te Blobbing takmičenje.

Posljednji dan regate, 30. jula, plovidba kreće od Bihaća do Bosanske Krupe gdje će na gradskom trgu biti upriličeno zatvaranje regate i zabavni program.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.