Vaspitna lekcija za Olivera Varhelya od barones Arminke Helić iz Velike Britanije: “Komesar treba da podržava demokratiju, a ne da se bavi nacionalistima. To je ruski, a ne evropski način!”

Bosni i Hercegovini treba iskrena pomoć saveznika i prijatelja poručila je danas na Twitteru zastupnica u Domu lordova Parlamenta Velike Britanije baronesa Arminka Helić, komentarišući poziv Azre Zornić evropskom komesaru Oliveru Várheliju da prestane praviti prljave dogovore s etnonacionalistima protiv građana Bosne i Hercegovine.

Zornić je u svom pozivu kazala i da je sve što građani BiH žele da ih se ostavi da grade demokratsku Bosnu i Hercegovinu.

Helić je ovaj poziv okarakterisala važnim uz poruku:

“Komesar Varhely treba da podržava demokratiju i napredak, a ne da se bavi nacionalistima. To je ruski, a ne evropski način”.

Podsjećamo, Azra Zornić je Bosanka za koju je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdio da je diskriminirana u izbornom procesu zato što se izjašnjava kao građanka Bosne i Hercegovine, a ne kao pripadnica jednog od konstitutivnih naroda (Bošnjaci, Hrvati, Srbi).

Podsjećamo, tokom rasprave britanskog parlamenta i izjave koja je usvojena zbog krize u Ukrajini te sve izvjesnijeg sukoba s Rusijom, baronesa Arminka Helić, članica Konzervativne stranke, naglasila je i ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini.

Naime, Helić je, pozdravljajući izjavu britanskog parlamenta o potrebi jedinstvenog odgovora Rusiji zbog Ukrajine naglasila i bh. politički problem te je željela odgovore o stavu Zapada prema BiH.

“Osvježavajuće je vidjeti zapadno jedinstvo kada je riječ o odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta jednog saveznika (Ukrajina). Međutim, postoji još jedna zemlja koja je na vidiku Kremlja – Bosna i Hercegovina, gdje Rusi pokušavaju otvoriti još jedan front.

Nažalost, u odgovoru nema istog jedinstva”, kritikovala je Helić.

Poručila je da Velika Britanija zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama kada je riječ o sankcijama. Također je otvoreno istakla kako ruske interese na Balkanu podržavaju Slovenija, Hrvatska i Mađarska.

“Zaostajemo za Sjedinjenim Državama u odgovoru primjenom sankcija, a naši evropski saveznici podijeljeni su po sredini, a neki, poput Hrvatske, Slovenije i Mađarske, otvoreno podržavaju ruske interese na Balkanu. Hoće li ministar reći ovom Domu kako možemo bolje sarađivati ​​s našim saveznicima i pokazati jedinstvo i u ovoj zemlji?”, istakla je Helić.

Na to je u ime ministarstva odbrane Velike Britanije odgovorila baronesa Annabel Goldie, kazavši da ta država situaciju na Balkanu shvata veoma ozbiljno.

“Redovno smo angažovani sa zemljama Zapadnog Balkana, ne samo s Bosnom i Hercegovinom, a s ovim zemljama imamo redovne ministarske angažmane. Trudimo se osigurati da podržavamo otpornost, pružamo obuku i savjete i trudimo se učiniti sve da podstaknemo sklad i stabilnost.

Uvjeravam svoju plemenitu prijateljicu da postoji veoma bliska komunikacija s državama Zapadnog Balkana i to smatramo važnim, jer je to područje od strateškog značaja”, zaključila je tada baronesa Goldie.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.