Veliko upozorenje za našu državu, Naša stranka poručuje: Desila još jedna zloupotreba u cilju rušenja BiH…

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH donesen je zaključak kojima se osporava legitimitet Centralne izborne komisije BiH.

Zaključak su izglasali zastupnici SNSD-a i HDZ-a. Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke, kaže da ustvari Dom naroda nema legitimitet da se na bilo koji način miješa u rad CIK-a, a pogotovo ako zanemaruje važeće zakone u kojima je rečeno sve suprotno od onoga što u njihovom zaključku piše, ističu iz Naše stranke.

„U zaključku SNSD-a i HDZ-a stoji da Centralna izborna komisija (CIK) nije zakonodavni organ, niti ima pravo da donosi odluke iz nadležnosti PSBiH.

CIK, kao prvo, nije donosio odluke iz nadležnosti PSBiH, a Izbornom zakonu BiH jasno stoji da CIK donosi administrativne propise za provedbu tog zakona. Također, u zaključku stoji da CIK nije izabran i imenovan u skladu s odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

U Izbornom zakonu opet jasno piše da Predstavnički dom PSBiH imenuje članove Izborne komisije s liste kandidata. Ako se ta lista ne dostavi Predstavničkom domu 30 dana prije isteka mandata starog saziva Izborne komisije, onda sam Predstavnički dom i predlaže i imenuje njene članove. Naravno da delegati i SNSD-a i HDZ-a znaju za ove zakonske odredbe, ali ipak bezočno lažu.

Jedan od dokaza za to je i činjenica da Izborni zakon nisu citirali kako bi potvrdili ono što su zaključili jer ne bi moglo ništa ni navesti u korist svojih tvrdnji. Postavlja se pitanje zašto to rade?

Jedini razlog je taj što računaju na neupućenost javnosti u zakonodavne akte i onda zloupotrebljavaju instituciju Doma naroda kako bi stvorili privid zakonitosti svojih odluka koje nisu ništa drugo nego spinovi. Drugačije rečeno, u svoj predizborni retorički arsenal žele uključiti još jednu laž kojim će u narednim danima bombardovati javnost. U konačnici imaju za cilj dublju destabilizaciju BiH.

Za Dodika je, naravno, jasno da je on duboko protiv ove zemlje i da je, faktički, sigurnosna prijetnja. Današnji zaključak o CIK-u i način na koji je on donesen potvrđuje još jednom da je Čović isti“, rekla je Lepić, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.