“Za aparthejd i 23% BiH spremni – ako se u Predstavničkom domu ovo izglasa…”

Zlatan Begić, zastupnik DF-a u Predstavničkom domu PSBiH osvrnuo se na situaciju u vezi odluke Ustavnog suda BiH koji je odlučio da Izborni zakon kojeg je u Domu naroda predložio HDZ ne povređuje vitalni interes Bošnjaka.

“Dakle, ukoliko Narodna skupština RS donese očigledno neustavne akte o preuzimanju državnih nadležnosti, HDZ koordinirano sa SNSD-om predloži također očigledno neustavne izmjene Izbornog zakona u Domu naroda.

Klub Bošnjaka, vjerujući u ustavnu vladavinu, Ustavni sud i zdrav razum uloži prigovor povrede vitalnog interesa (istina nakon što se peti delegat Bećirović pojavio na sjednici na kojoj se ostali iz ovog kluba prvobitno nisu pojavili).

Ustavni sud proglasi neustavnim akte Narodne skupštine RS, ali donese i odluku da predložene izmjene Izbornog zakona ne ugrožavaju bošnjački vitalni interes.

Bošnjaci su ko biva dobili time što su neustavnim oglašeni akti Narodne skupštine RS (za koje se to znalo i bez te odluke, i koje nisu institucionalno mogle imati bilo kakvo dejstvo i koje nikako nisu mogle biti prihvaćene niti od međunarodne zajednice!) – i to je ono što privlači pažnju površne i laičke javnosti (sa tim se računalo!)”, kaže Begić.

Međutim, Ustavni sud time što je odlučio da HDZ-ove izmjene i dopune Izbornog zakona ne ugrožavaju vitalni interes, pojašnjava Begić, istovremeno je učinio prohodnim ovaj prijedlog prema Predstavničkom domu gdje iz Republike Srpske već ima 13 glasova ZA taj prijedlog.

“U dva kruga glasanja sasvim je moguće usvojiti ovaj HDZ-ov prijedlog (gdje i prosto nepojavljivanje zastupnika može olakšati njegovo usvajanje), pogotovo imajući u vidu zvanične stavove nekih političkih partija iz Federacije BiH koje otvoreno podržavaju HDZ stavove.

U međuvremenu Bevanda i Sattler grčevito se bore da se spriječi usvajanje ili nametanje od strane OHR-a odluke o finansiranju izbora, bilo je očigledno da se nešto čekalo (sada se zna i šta!), kupuje se vrijeme, iznenadno dolazi Mišel, a tu su i sudije stranci koji imaju odlučujuću ulogu.

Nije ovo prvi put da Ustavni sud donosi ovakve odluke.

Imaju oni skandaloznih odluka, ovo je jedna od njih (pored svijetlih trenutaka i dobrih odluka koje su donosili po nekim drugim pitanjima), o čemu sam detaljno pisao u svojim knjigama i radovima.

I tako, taktika drž'te lopova, Bosanac (i Hercegovac) i dalje glup i ostaje za viceva, osovina Dodik-Čović i dalje jaše, ostaje da se vidi ko će podići ruke za HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona.

Ako to bude slučaj, Mujo, Zlatan, Željko, Ramo itd. mogu u Strazbur gdje će sigurno dokazati da ova rješenja predstavljaju još goru diskriminaciju nego što je sada prisutna, i dok se bude čekala implementacija tih presuda (u periodu od 15-20 godina) – u međuvremenu će se lakše nego ikad (čak lakše nego i 90-tih godina prošlog stoljeća) stvoriti neophodni formalni i drugi preduvjeti za potpunu teritorijalizaciju etničkih interesa i za – ne više nelegalnu secesiju, nego za disoluciju.

Za aparthejd i 23% BiH spremni – ako se u Predstavničkom domu ovo izglasa…”, dodaje Begić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.