Zastupnik u njemačkom Bundestagu Adis Ahmetović upozorava: “Rusija u BiH zajedno s dijelovima političke elite pokušava potkopati Dejtonski mirovni sporazum”

U Bundestagu će se u srijedu, 6. aprila 2022. godine održati dogovorena rasprava o 30. godišnjici početka rata u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je i na zvaničnoj stranici njemačkog parlamenta.

“Zastupnici žele raspravljati oko 70 minuta. Rat u Bosni i Hercegovini je počeo 6. aprila 1992. opsadom glavnog grada Sarajeva, a završio je u novembru 1995. potpisivanjem Dejtonskog sporazuma.

Više od dva miliona ljudi je protjerano iz svojih domova, a oko 100.000 ih je izgubilo život”, navodi se u objavi Bundestaga.

Raspravu o BiH inicirao je Adis Ahmetović, poslanik Socijaldemokratske partije Njemačke i specijalni parlamentarni izaslanik za zapadni Balkan.

U izjavi za politicki.ba Ahmetović je kazao da je “važan i podjednako neophodan znak činjenica da se njemački Bundestag na 30. godišnjicu početka rata u Bosni i Hercegovini bavi aktuelnom situacijom na zapadnom Balkanu”.

“Stabilnost i budućnost Evrope mogu se osigurati samo jakom, demokratskom jugoistočnom Evropom. U vrijeme kada Rusija, zajedno s dijelovima političke elite u Bosni i Hercegovini, također pokušava potkopati Dejtonski mirovni sporazum na ovim prostorima, posebno mi u Njemačkoj moramo ispuniti svoju odgovornost i spriječiti dalje pokušaje destabilizacije”, rekao je Ahmetović za Politicki.ba.

U Bundestagu će se u srijedu, 6. aprila 2022. godine održati rasprava o Bosni i Hercegovini, tačnije o temi “30. godišnjica od početka rata u BiH”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.