Zaustavio par koji dolazi iz dijaspore da baci smeće u rijeku, pa dobio posebno priznanje, ali i kritike

Posljednje Vijesti

Mirnes Kamišević iz Raduše kod Tešnja, koji je u žiži javnosti, otkako je natjerao ljude da pokupe smeće koje su bacili u rijeku,  dobio je posebno priznanje Nevladine organizacije Eko zeleni, javlja Federalna televizija.

Kamišević je izazvao veliki interes javnosti kada je natjerao bračni par da bačeno smeće u rijeku Usoru pokupi i odloži u kontejner. Stoga je nametnuto pitanje, da li vlast, osim deklarativnog zalaganja za zaštitu prirode donošenjem zakona koje tek nekolicina primjenjuje, na određen način, tjera građane da uzmu zakon u svoje ruke.

Kamišević je, dok se u vozio s prijateljem, primijetio ženu kako sa mosta u rijeku Usoru odbacuje vreće s otpadom. Nakon što se, kaže, oglušila o njegovo upozorenje, odlučio je da reagira.

– Naišli smo i reagirali na taj način kao što bi reagirao svaki normalan građanin – ističe Mirnes.

– To što je on uradio već je jedan dobar primjer da svako od nas, kao pojedinac, može dati doprinos u smislu da, ako se neko ponaša neodgovorno, ako ništa, može prijaviti nadležnim da takvi budu sankcionisani – kaže ekološki aktivista Senad Ahmić.

Uz podršku Kamiševiću, bilo je i onih koji mu ne odobravaju što je odlučio da sam provede zakon.

– 70 do 80 posto komentara su pozitivni. Nije se rodio ko je narodu ugodio, to je stara izreka. Lično, mislim da sam uradio dobar gest – navodi on.

– Da ne bi intervenisao Kamišević i svi mi i eventualni izazvali neke neprijatnosti kod stanovništva, pozivamo organe vlasti da rade na implementaciji imovinskih zakona. Dakle, Kamišević je naš pokazao jednu hrabrost i smatramo da je on učinio pozitivan korak – poručio je Muhamed Omerović, predsjednik NVO Eko zeleni, Tuzla.

Kako bi mu iskazali podršku i zahvalnost iz NVO “Eko zeleni” su posjetili Kamiševića i uručili mu posebno priznanje.

Leave your vote