“Zavrzlama u režiji Milorada Dodika neviđenih razmjera”: Važno je da stav Hrvatske za našu politiku nije neprijateljski, mi smo zajedno…

U uvodnom obraćanju na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske Milorad Dodik je posebno istakao dobre odnose koje je izgradio s Hrvatskom te podršku koju ima za svoju politiku.

Na sjednici na kojoj se NSRS treba izjasniti da je protiv sankcija Rusiji te na kojoj se obraća i ruski ambasador Igor Kalabuhov, Dodik je posebno istakao dobru saradnju s Hrvatskom.

“Uspjeli smo da zbog svoje politike nemamo neprijateljski stav Hrvatske prema politici RS-a. Postavlja se pitanje da nismo vodili takvu politiku kako bismo se nosili s rigidnim stavovm Hrvatske u EU.

Da nismo uspjeli da postignemo dogovor ili prećutni dogovor o tome kako se trebaju razvijati stvari u BiH i da nismo na istom konceptu u pogledu sastava BiH, a ona je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. To misli i država Hrvatska i mi smo tu zajedno s njima”, kazao je Dodik.

U dijelu obraćanja, Dodik se ponovno osvrnuo na nadležnosti koje je entitet RS imao, a koje su prebačene na nivo Bosne i Hercegovine.

“Krajem rata donesen je Dejtonski sporazum u kojem je RS prihvatila da se uključi u implementaciju sporazuma i time pokazala privrženost miru i svemu što je bilo važno u tom trenutku. Razvoj Dejtona doveo je do degradacija.

Jasno je da su mnoge, fino upakovane riječi, bile na štetu RS-a, da smo kroz intervencije visokog predstavnika i odluka Ustavnog suda degradirali svoju poziciju i mi smo izgubili nadležnosti”, rekao je Dodik.

“Specijalna intervencija” Rusije

Nakon toga, izjavio je kako je prijenos nadležnosti ostao u sjeni rata u Ukrajini koji je nazvao “specijalnom operacijom Rusije”.

“Vidljivo je da je BiH nesposobna da afirmiše prava RS-u. Nismo mogli postići konsenzus o pitanju – da li smo spremni provoditi Ustav zemlje u kojoj živimo. Donijeli smo zaključke 10. decembra da se bavimo tim pitanjima. Ipak, 24. februara došlo je do specijalne intervencije Ruske Federacije i to je dovelo sve nas da se bavimo ovim pitanjima.

RS nije značajan geopolitički faktor, ali mi ne smijemo izgubiti našu ulogu neutralnosti. Ova današnja sjednica jeste da se bavimo globalnim političkim procesima kako bismo ih dobro razumjeli”, poručio je Dodik.

Nakon toga, osvrnuo se i na šesti paket sankcija koji je Evropska unija uvela Rusiji.

“Sukob je polarizovao svijet i doveo u poziciju da je Zapad htio uvesti masovne sankcije Rusiji. Šesti paket sankcija uvodili su tako što su pokušali osigurati saglasnost svih i da pokušaju prikazati jedinstvo.

To je dovelo do kraha vanjske politike u BiH, da postoje oni koji misle da su uvedene sankcije i oni koji smatraju da nisu. Formalno-pravno nisu, ali je bilo neodgovornih pojedinaca koji su se pridruživali rezolucijama na multilateralnom nivou”, ističe on.

Zbog toga, najavio je pokretanje postupaka protiv onih ambasadora koji su glasali za uvođenje sankcija Rusiji.

“Shodno tome, kao član Predsjedništva BiH, pokrenuo sam krivični postupak protiv svih ambasadora koji su jednostrano postupali i priključivali se tome, od Alkalaja do ambasadorice u Briselu. Pokrenuo sam postupak i protiv Turković jer zloupotrebljavaju određene stvari.

Republika Srpska u ovim trenucima ima jasnu poziciju. Tražio sam sastanak Predsjedništva, to je odbijeno. Drugih inicijativa nije bilo i nisu željeli da to čine, ali naši partneri su učinili da politika koju oni vode bude izvan onoga što mi smatramo da je dobro.

U ovom stalnom traženju solidarnosti, sa Zapada smo izloženi zahtjevima da se pridružimo sankcijama i osudama”, ističe član Predsjedništva BiH.

Imperijalna britanska politika

Pojasnio je kako pritisak posljednjih dana kulminira.

“Pritisak kulminira u zahtjevu za podršku sankcijama koje uvodi Zapad. Zaključak treba da ide ka tome da je na globalnom nivou globalni poremećaj. Da se radi o sukobu onoga što se zove liberalizam i suverenizam i da su se prethodnih godina vodile političke i strateške bitke na tom planu.

Zapad smatra da ima pravo da širi vrijednosti i svoj utjecaj neograničeno, a nisu htjeli čuti upozorenja iz Rusije da oni imaju rezerve prema tome. Još 2008. godine na to je ukazao Putin”, mišljenja je predsjednik SNSD-a.

Nakon toga, osvrnuo se na politiku Velike Britanije u Evropi, ali i u BiH.

“Treba stvari gledati od onog trenutka kada je Britanija napustila EU i kada se pokušavaju vratiti na svoju imperijalnu poziciju i čine sve da mobilišu resurse. Britanska politika je štetna za evropsku i dovest će do urušavanja Evropske unije.

U ovom pogledu je što se i nas tiče vidljivo da EU nema konsolidovanu politiku i da je teško razumjeti kako provode politiku. Mi ne želimo da Britanija rukovodi tim stvarima, dovodili su nas uvijek u poziciju da imamo štetu od njihovog angažmana. Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije je dolazila u Sarajevoi tvrdila je da je došla da Britanci ovdje ostanu dugo. Kada sam pitao ko vas je zvao, iznervirala se”, poručio je.

Na kraju svog obraćanja, on se osvrnuo i na Sjedinjene Američke Države koje su, kako navode, imale značajnu ulogu u BiH.

“Potrebno je ipak istaći da smo zahvalni SAD što su uložili napore da bi se stvorio Dejton koji je prekinuo rat u BiH. Važno je istaći da je došao u veoma nepovoljnom trenutku za nas jer je naša vojska tada bila u potpunoj defanzivi i upitno je da li uopće bilo Republike Srpske da nije bilo Dejtonskog mirovnog sporazuma”, zaključio je Dodik.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.