ZBOG SKANDALOZNIH ISTUPA SDP BiH: Bilo bi očekivano da ruski ambasador Igor Kalabuhov bude proglašen personom non grata

Na danas održanoj sjednici, predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine je razmatralo aktuelnu situaciju, te tok priprema partije za nadolazeće opće izbore.

SDP BiH u potpunosti podržava i prati djelovanje Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u cilju blagovremenog raspisivanja i održavanja izbora.

Predsjedništvo SDP BiH je iskazalo podršku postupcima visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, kojim se suspenduju neustavni akti vlasti u entitetu Republika Srpska.

Izraženo je očekivanje da će uskoro pravosudni organi poduzeti mjere na procesuiranju svih uključenih u aktivnosti koje je najviši pravni autoritet, visoki predstavnik, već proglasio neustavnim, te činovima kojim se direktno krši Dejtonski sporazum.

Od visokog predstavnika se očekuje da nastavi djelovati u skladu sa svojim mandatom i zadaćom koja mu je povjerena, te da u što skorijem roku poduzme korake na sankcionisanju Milorada Dodika i njegovih saučesnika u rušenju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo SDP BiH je pozvalo države članice Evropske unije da se pridruže pravičnim postupcima i sankcijama koje su dužnosnicima iz RS-a izrekle Velika Britanija i SAD.

Data je podrška sankcionisanju i svih drugih grupa i pojedinaca uključenih u koruptivne i druge nezakonite aktivnosti kojim se ugrožava stabilnost i evropski i NATO put Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo SDP BiH je osudilo izjave ambasadora Ruske Federacije, Igora Kalabuhova, koje predstavljaju duboko zadiranje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i već odavno prelaze okvire prihvatljive diplomatske komunikacije.

U državama u kojim institucije rade svoj posao na zaštiti državnog suvereniteta i ugleda bi bilo očekivano da Kalabuhov bude proglašen personom non grata zbog svojih skandaloznih ispada i prijetnji miru i pravnom poretku zemlje u kojoj obnaša ambasadorsku dužnost.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.