Zeničko-dobojski kanton dobio novu vladu: Evo ko je novi premijer i ko su ministri

Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je imenovala novu vladu na čelu s premijerom Nezirom Pivićem (SDA). Novoformiranu većinu u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona kako je to od ranije poznato u narednom periodu imat će SDA s koalicionim partnerima DF, SBB, NES i samostalni zastupnici pojačani od prije nekoliko dana i s rukom nekadašnje zastupnice BHI-KF Naidom Delibašić.

Na današnjoj sjednici mandatar Vlade Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić iznio je svoj ekspoze, a potom su i zvanično predstavljeni novi, ali i stari ministri kantona.

“U prvim radnim sedmicama bit će provedena revizija i analiza svih trenutno važećih politika i tekućih aktivnosti.

Za cilj imamo utvrditi pravo stanje koje preuzimamo.

Svaka odluka koju budemo donosili bit će utemeljena na zakonu i u najboljem interesu građana.

Sve one dobre i za građane korisne politike i projekte koji se u kontinuitetu provode ćemo nastaviti. Važno je da građani znaju da će svi dobri i korisni procesi dobiti našu punu podršku”, kazao je u obraćanju Pivić.

Stari ministri u Vladi ZDK su ministar za privredu Samir Šibonjić (NES), Dženana Čišija (DF) i Adnan Sirovica (DF)

Novoizabrani ministri su Emir Vračo, savjetnik bivšeg premijera ZDK Mirze Ganića, koji je imenovan na mjesto ministra unutrašnjih poslova ZDK, a na mjesto ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta imenovan je Kakanjac Mirza Mušija.

Bivši direktor Regionalne deponije Mošćanica u Zenici Adnan Šabani imenovan je na mjesto ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, dok je zdravstvo pripalo dr. Aidi Salčinović – prenosi Klix.

Nebojša Nikolić se ponovo vraća na mjesto ministra za pravosuđe i upravu, dok će Antonio Šimunović od danas biti kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice.

Ministarstvo za privredu, šumarstvo i vodoprivredu pripalo je Jasminu Čajiću.

Za premijera je uz podršku Skupštine ZDK imenovan Nezir Pivić koji je rođen 1983. godine, a diplomirao je 2006. godine na Fakultetu kriminalističkih nauka u Sarajevu.

Tri godine poslije je magistrirao na Pravnom fakultetu UNZE te 2012. godine odbranio doktorsku disertaciju.

Trenutno je redovni profesor na Katedri za krivično pravo Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, a s njegovim imenovanjem na mjesto premijera prestaje mandat zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.