Ministar u Zenici prijavio prijetnju da ga treba “roknut u po glave” jer je predložio da neradni dan bude i četvrti maj

Ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić prijavio je prijetnje smrću koje dobio samo zato što je predložio da 4. maj bude neradni dan u školama za djecu i radnike na području ovog kantona zbog podudaranja bajramskih i prvomajskih praznika.

Ranije je ovo ministarstvo i ministar Kozlić predložilo školama da 4. maj bude neradni s obzirom na to da 1. maj, koji se praznuje dva radna dana, ove godine “pada” u nedjelju, automatski su neradni dani ponedjeljak i utorak.

Prvi dan Ramazanskog bajrama obilježava se u ponedjeljak, 2. maja.

“Imajući u vidu da je ove godine došlo do preklapanja praznika, smatramo da je potrebno neradnim danom proglasiti i 4. maj.

Škole su u obavezi da blagovremeno informišu radnike škole, učenike i njihove roditelje ili staratelje sa sadržajem ove preporuke”, izjavio je Kozlić ranije za medije.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine također je ranije 1., 2. i 3. maj proglasila neradnim danima, ali preporuka Kozlića nije se svidjela građanima Zenice koji su politički oponenti stranke kojoj pripada Kozlić.

Prijetnja smrću

Tako je jedan od komentatora nakon niza uvreda putem društvene mreže Facebook dobio i komentar u kojem se poziva na ubistvo Kozlića.

“Danas sam policiji prijavio prijetnju smrću koja mi je upućena putem Facebooka.

Očiti povod za prijetnju je moja odluka da se skrati trajanje nastavnog časa zbog niskih temperatura u školskim prostorijama uzrokovanih prestankom daljinskog grijanja u Zenici te preporuka da zbog bajramskih i prvomajskih praznika srijeda, 4. maj, bude neradni i nenastavni dan.

Uglavnom, u prijetnji je stajalo da me treba ‘roknut u po glave’.

Slične prijetnje sam ranije zanemarivao, no više neću”, napisao je ministar Kozlić.

I ranije su vijećnici u Gradskom vijeću Zenice akcentirali da je narušena međuljudska atmosfera u Zenici te da je samo pitanje kada će životi biti ugroženi.

Javni poziv na likvidaciju je posao za policijske službenike koji su danas saslušali ministra, ali i u ranijim godinama brojne druge osobe.

Međutim, policijskih rezultata za prijave prijetnji na društvenim mrežama nikada nije bilo.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.