Žestoko obraćanje Milana Dunovića iz Deomkratske fronte, javno je upitao: “Kako neko ko krivotvori dokumente može biti ministar pravde”

Milan Dunović iz Demokratske fronte kazao je da se nisu stekli formalno-pravi uslovi za imenovanje Vijeća ministara BiH jer, kako ističe, nisu sigurnosne provjere urađene do kraja.

Dunović tvrdi da ni Komisija za izbor imenovanja Vijeća ministara BiH nema te podatke, niti zastupnici.

“U skladu sa zakonom o pristupu tajnim informacijama predviđeno je članom 4 stavom 1 pod k, da svaka osoba koja ima pristup tajnom i vrlo tajnom podatku mora proći provjeru i dobiti dozvolu za pristup.

Dakle, prije imenovanje nisu urađene provjere, očito to niko nije tražio do nadležnih organ, mislim da je OSA nadležna, da se za predsjedavajuću, dopredsjedavajuću, ministra sigurnosti i ministra odbrane traži ta dozvola.

Očito da dozvola ne postoji, ukoliko dozvola postoji, tražio sam, da se predoči. Niko ni na Komisiji jučer nije govorio o toj dozvoli, govorilo se samo o sigurnosnim provjerama koje je uradila SIPA”, istaknuo je Dunović za N1.

Mediji su jučer objavili da je kandidat za ministra pravde BiH Davor Bunoza koristio krivotvoreni dokument hrvatskih institucija da bi firma iz Srbije koju je zastupao dobila tender u BiH. Dunović je komentarisao i to, rekavši da je to očito parlamentarnoj većini prihvatljivo.

“Kandidat za ministra pravde je krivotvorio dokument radeći kao advokat za jednu građevinsku firmu iz Republike Srbije. To smo vidjeli iz medija. Potvrda o krivotvorenju dokumenata je došla direktno iz Hrvatske čiji je dokument krivotvoren, to je očito parlamentarnoj većini prihvatljivo.

To je ta sigurnosna provjera, da neko ko krivotvori dokumente može biti ministar pravde”, kazao je Dunović, dodajući da je to u BiH postalo normalno.

“Schmidt udaljio BiH od Evropske unije”

Tineke Strike, EU parlamentarka danas je za N1 kazala da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt priprema nešto u vezi sa državnom imovinom, te da je to jako brine.

“Schmidt je 2. oktobra udaljio BiH od Evropske unije, više nego smo ikada daleko bili. To što imamo kandidatski status, to znači da možemo biti 20 godina tu.

Ne možemo sa disktriminatornim zakonima ući u EU, sa kršenjem presuda Ustavnog suda i ne možemo sa nametanjem odluka visokog predstavnika koji ignoriše presude Evropskog suda za ljudska prava i presudu Ustavnog suda po apelaciji Komšića”, zaključio je Dunović.

U toku je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj treba biti usvojena Odluka o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.