Zlatna godina za Jasmilu Žbanić, filmski festival u Veneciji: Bh. režiserka dobitnica nagrade Women in Cinema

Posljednje Vijesti

Bosanskohercegovačka rediteljica i scenaristica Jasmila Žbanić dobitnica je još jedne nagrade za svoj rad – “Woman in Cinema Award – WiCA”.

Nagrada joj je uručena na 78. Venecijanskom film festivala uz prisustvo umjetničkog direktora festivala Alberta Barbere.

U obrazloženju svoje odluke WiCA navodi:

– Sa ovom nagradom odajemo Vam priznanje za vaš neosporni talenat i dostignuće kao rediteljice i scenaristice. Vi ste unijeli svoj senzibilitet u svaki film za koji ste napisali scenario i koji ste režirali, i na taj ste način uspjeli istražiti cijeli spektar ženskih psiha.

Vi ste svaku od različitih i detaljno predstavljenih žena koje ste kreirali uspjeli pretočiti u nezaboravne likove i publici ponuditi portrete izuzetnih žena: slobodnih i samoostvarenih – piše u obrazloženju.

Nagrada “Woman in Cinema Award – WiCA” je nagrada koju dodjeljuje grupa žena novinarki vođenih strašću prema filmu i osnaživanju žena.

“WiCA” je inicijativa pokrenuta kako bi se odala počast ženskim talentima u svijetu nacionalnih i internacionalnih kinematografija: glumicama, rediteljicama, autoricama, scenaristicama, producenticama i filmskim radnicima.

Mada je usredsređena na žene, cilj WiCA-e je da slavi i reditelje koji su u fokus svojih priča stavili žene ili su im pružili podršku u procesu razvoja i produkcije njihovih filmova, te su time dali doprinos našoj svakodnevnoj borbi za rodnu jednakost.

Nagrađuju se ličnosti iz kinematografije i srodnih umjetnosti koje predstavljaju različite kulture, pri čemu se posebna pažnja posvećuje društveno angažiranim ličnostima.

Leave your vote