in , ,

Značajna poruka iz Srbije: “I sam Mladić je na sjednici skupštine RS-a kazao da je to što rade genocid!”

Sonja Biserko reagovala na presudu Ratku Mladiću

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko, kazala je da je presuda Mladiću bila očekivana.

Izrazila je žaljenje što ratni komadant VRS-a nije pored Srebrenice osuđen i za genocid u još šest opština u Bosni i Hercegovini.

Sonja Biserko je ocijenila kako “fali ta konekcija” sa Beogradom.

“Očekivala sam da će biti potvđena presuda. Nadala sam se da će biti osuđen i za ostale opštine. Ova presuda zaokružuje ono što se desilo u Bosni i Hercegovini. Fali ta konekcija sa Beogradom jer je Mladić bio oficir JNA i nije mogao ništa raditi bez podrške i logistike Beograda. U Srbiji je bio taj narativ da su se u BiH branili Srbi. I danas Beograd ne odustaje od RS. Doživljava je kao ratni plijen”, navela je Biserko.

Na pitanje od koga su branili Srbe i šta je sa narativom koji je i sam Mladić ponavljao – da se svete Turcima, Biserko je podsjetila da je to narativ koji je pokrenuo zvanični Beograd. Da bi krivicu prebacili na druge.

“U krajnjoj liniji Mladić je na sjednici skupštine RS-a kazao da je to što rade genocid. Dakle, on je bio svjestan kakvu politku provode.

Meni je žao što Haški sud nije to uključio u presudu. Srebrenica je “oslobođena od Turaka” – to je bila jedna od propagadnih teza. Teza kao da je islamski fundamentalizam odgovoran za raspad Jugoslavije. Srbija je podigla optužnice protiv nekoliko osoba, poput Ganica ili Divjaka, u kojima se navodi kako su odgovorni za pobunu protiv JNA. Beograd je činio podmetanja. Napravili su konstrukciju da su svi drugi krivi za pokretanje sukoba, samo nisu Srbi”, istakla je za N1.

Kakva će biti percepcija presude u Srbiji je najveći problem nakon što je završeno suđenje Maldiću, navela je. Od toga “zavisi i odnos Bošnjaka prema Srbiji”, koji očekuju priznanje te presude.

“Čitav javni prostor u Srbiji kontaminiran je lažima i dezinformacijam o devedestima. Dok se ne budu prihvatale presude ne mogu se očekivati normalni odnosi. A prvo Srbija mora pokrenut unutrašnji dijalog”, kazala je.

Na konstataciju da se iz njenih izjava može zaključiti da je Srbija odgovorna za rat u Bosni i Hercegovini, Biserko je podsjetila kako je Haški sud utvrđivao ličnu odgovornost.

“Ali imate u presudi kako je Srbija mogla, ali nije spriječila genocid u Srebrenici. Najveći doprinos Haškog tribunala će se tek vidjeti u onom što treba da se desi u regionu. Tj. kada se arhivi otvore istraživačima. Svi se za sad bave pitanjima na površini tih nacionalističkih pozicija”, istakla je ona. Te dodala kako Beograd sam “kolektivizira odgovornost” jer svaku presudu doživljava kao presudu protiv Srba.

Željka Cvijanović nakon presude Ratku Mladiću zaprepastila javnost: “On je u najtežim vremenima stao na čelo vojske koja je odbranila RS”

Hrvatski ambasador pri UN Ivan Šimonović uputio veoma ozbiljno upozorenje: “Zabrinuti smo što Srbija ne sarađuje sa sudom u Hagu”