in , ,

BHRT pripremio specijalni program: Nagrađivani Film Quo vadis, Aida? možete pogledati od 21.00 sat

Film Quo vadis, Aida? večeras na BHRT-u

Povodom 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima Sigurne zone UN Srebrenica, BHRT je pripremio višesatni specijalni program.

Večeras od 20.00 sati uživo iz Potočara razgovarat će o mladima u Srebrenici koji su odrastali i borili se za svoje ciljeve bez očeva koji su ubijeni u genocidu.

Noć uoči obilježavanja Godišnjice genocida u Srebrenici, javnost u Bosni i Hercegovini imat će priliku da pogleda ostvarenje Quo vadis Aida?, saopćeno je iz BHRT-a.

Film rediteljice Jasmile Žbanić, koji je bio nominiran za prestižnu filmsku nagradu Oskar, bit će prikazan u subotu 10. jula u 21.00 sat.

Ovaj višestruko nagrađivani bh. film, čiji je koproducent Televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) prati sva dešavanja u Srebrenici jula 1995. godine koja su na kraju rezultirala počinjenim genocidom u ovoj zaštićenoj UN zoni.

Filmska kritika film ocjenjuje kao “brutalan i šokantan” ali i “neočekivan” jer “ruši mnoga očekivanja koja se tiho vežu uz filmove o historijskim traumama”.

Kritičari također smatraju kako ovaj film “nije povijesni revizionizam” već da u fokus stavlja vapaj žrtava, a sve to dovoljan je razlog da je obavezno pogledati televizijsku premijeru.

U nedjelju 11. jula od 9.00 sati u dvosatnoj emisiji BHRT se prisjeća žrtava, te govori o traženju nestalih osoba.

Također, u nedjelju 11.00 jula od 14.00 sati i 15 minuta gledatelji BHT1 moći će pogledati i koncert “Fatima” Simfonijska poema za Srebrenicu, te nekoliko dokumentarnih emisija, između ostalih emisije “206”, “Svjedočenja” i “Pronađeni”.

Snažne poruke dolaze iz Srbije: “Režim Aleksandra Vučića je nastavak politike iza koje stoje genocid i zločini”

Oglasili se iz HNS-a: “Ukidanjem FBiH riješili bi sva neriješena politička pitanja i spasili BiH”