in ,

Bosanac koji gleda Ameriku s visine: Amir Čatak upravlja visokim kranovima iznad grada Seattla

U Americi je bolje ekonomski, a u BiH u svakom drugom pogledu.

Da Bosanaca ima na svim svjetskim meridijanima je odavno poznato, ali mnogi ne znaju da jedan Gradiščanin sa radnog mjesta nadgleda američki grad Seattle sa visine i do 250 metara.

Amir Čatak iz Bosanske Gradiške jednu trećinu godine u posljednje vrijeme provodi u Seattlu, a dvije trećine u svom rodnom gradu – Bosanskoj Gradišci. I dok u Americi upravlja kranovima visine od 50 do 250 metara, u svom matičnom gradu sve više započinje biznis sa nekretninama. Uspješan je i u američkoj visini i u bosanskoj širini.

– Sa visine od 200 ili 250 metara ljudi su kao mravi. U kabini obavezno imam i durbin. Osjećam se na visini kao ptica, iako nemam krila. Ne plašim se ni visine, ni vjetrova, važna je samo dobra priprema poslova – kaže Amir.

U Bosanskoj Gradišci Čatak ima dosta prijatelja. Ovdje vozi moćan BMW u Americi Dodga bez elektronike. Po pozdravu se vidi i da je bajker, a da je roker, jasno je jer živi u Hendriksovom rodnom gradu.

– Kupio sam stan u zgradi, bivšem hotelu „Kozara“, odmah na savskoj obali. U postupku sam kupovine i kuće, jer kuća daje čovjeku više slobode. Vlasnik sam i jednog povećeg poslovnog prostora, bivšeg salona namještaja. Ne žurim sa tim objektom jer sam na pola životnog puta, tek mi je 51 godina – kaže uvijek nasmijani Amir Čatak.

Prilikom razgovora sa njim, upitan je za nekoliko poznatijih Gradiščana sa prezimenom Čatak. Amir se nasmijao i rekao da je njegov pradjeda dao poseban doprinos u širenju ove loze.

– Moj pradjed je bio poznat po tome što je imao četiri žene i sa svakom najmanje po dvoje djece. E tu su se Čataci diferencirali na dvije strane. Meni su Gerzići rod po ženskoj strani. Čataka ima u više naselja i dobro je, neka smo živi i zdravi – kazao je Čatak za Avaz.

Amir kaže da nema poseban hobi, ali da ga život uz rijeku Savu opredjeljuje za ljubav prema pecanju.

– Ne samo pecanje, veći druženje pored Save ili na brodićima. Nekoliko mojih dobrih prijatelja imaju brodiće i uživamo na vodi. U tome je i razlika između Bosne i Amerike. U Americi je bolje ekonomski, a ovdje u svakom drugom pogledu.

Druženja u Bosni imaju dušu, ovdje se okreću jaganjci na ražnju, peče se teletina ispod sača, riba na žaru, ovdje je roštiljanje neizbježno. A što se žena tiče, žene su svugdje iste, i Bosanke i Amerikanke – zaključio je na kraju Amir Čatak, Bosanac koji u Americi sve posmatra iz ptičije perspektive.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odbio pomilovati 13 osuđenika, ovo su njihova imena

Reprezentativci BiH se okupljaju u Strasbourgu, selektor Ivalyo Petev naknadno i iznenada pozvao Sušića