INTERES GRAĐANA Rezolucija američkih senatora: Za one koji ugrožavaju BiH, od Evropljana traže sankcije!

Grupa američkih senatora predvođenih demokratkinjom Jeanne Shaheen je predložila rezoluciju povodom 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Rezolucijom se podržava, kako je navedeno, demokratska, pluralna i prosperitetna Bosna i Hercegovina na 30 godina nezavisnosti. Osim Shaheen, predlagači su i njene stranačke kolege senatori Chris Murphy, Whip Dick Durbin i Gary Peters, kao i republikanac Roger Wicker.

Rezoluciju su predložili pozivajući se na historiju Bosne i Hercegovine, a pri tome je naglasak na ratnom periodu i onom što je uslijedilo poslije njega. Naglašena je dvostranačka podrška, i demokrata i republikanaca, ovom dokumentu.

Njime se poziva da svi politički akteri poštuju Dejtonski mirovni sporazum te da ulože više napora za postizanje dogovora o promjeni Izbornog zakona i ustavnim promjenama potrebnim za Opće izbore, koji bi trebali biti održani ove godine.

Članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine je poručeno da rade u interesu građana kao nosilaca suvereniteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Naglašeno je da se ohrabruje vlast da nastavi raditi na članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji te je unija pozvana da poveća svoje napore u procesu integracije Bosne i Hercegovine.

Također se poziva i na borbu protiv korupcije, urušavanje demokratije, nezaposlenosti i odljeva stanovništva. Posebno se apeluje na rješavanje problema mladih.

Iskazana je podrška Uredu visokog predstavnika (OHR) u provođenju reformi te je ovoj instituciji i Vijeću za implementaciju mira (PIC) data, kako je istaknuto, puna podrška na provođenju Agende 5+2.

Od Ujedinjenih nacija se očekuje da nastave podržavati misiju EUFOR-a te da razmotre kapacitete ove misije s obzirom na izazove s kojima se Bosna i Hercegovina suočava.

Osuđuju se oni koji urušavaju sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te se traži od čelnika evropskih država da insistiraju na odgovornosti onih koji to čine, a to podrazumijeva i sankcionisanje ako je to potrebno.

Također je osuđena zapaljiva retorika bosanskohercegovačkih, kao i političara u drugim državama regije za koje je navedeno da poriču genocid i druge ratne zločine.

Potpuni tekst rezolucije je dostupan ovdje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.