in , ,

Dušanka Majkić izjavila da srpski predstavnici neće podržati inicijativu za uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112

Kaže da je neizvodljivo da Ministarstvo bezbjednosti upravlja službama hitne pomoći

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za spoljnotrgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije pri Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić izjavila je da “srpski predstavnici neće podržati inicijativu za uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112, jer je to pokušaj pokretanja pitanja novih prenosa nadležnosti na BiH”.

Komentarišući ovu inicijativu jednog broja političara, koja će se naći na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Majkić je navela da se uvođenje broja 112 ponovo reciklira, ali da je “pitanje zaštite i spašavanja u nadležnosti entiteta”.

“Bez obzira na to što ovaj broj funkcioniše u Evropi, BiH ima svoje osobenosti zbog kojih nije izvodljivo da se broj 112 uvede. Neizvodljivo je da Ministarstvo bezbjednosti upravlja službama hitne pomoći, policijom ili Civilnom zaštitom u Republici Srpskoj. Dakle, to bi bio prvi korak, a kasnije bismo vjerovatno imali inicijative da se i ove institucije prebace na nivo BiH radi `lakše koordinacije`”, rekla je Majkić za “Glas Srpske”.

Direktor Uprave civilne zaštite RS-a Milan Novitović smatra da je Bosni i Hercegovini potreban broj 112, ali ne da se to pitanje reguliše putem Zakona o komunikacijama.

“Kancelarija za broj 112 već postoji, ali ako pokušate da pozovete broj, neće vam se javiti niko. Ministarstvo je od EU do sada uzelo pet miliona KM za promociju i slične stvari, a ništa nisu uradili i sada žele vjerovatno da uzmu još pet miliona u čemu mi nećemo učestvovati”, rekao je Novitović.

On je dodao da bi uspostavljanje ovog sistema bilo nemoguće, jer pitanja zaštite i spašavanja nisu uređena isto u kantonima, na nivou Federacije BiH, Brčko Distrikta i Republike Srpske.

SRAMOTNO Kako je pisala šefica BH Radija Pejka Medić ratnom zločincu Radovanu Karadžiću

Stanovnici u strahu zbog rupa koje se otvaraju pokraj kuća!