in ,

Mirsad Hadžikadić jako zabrinut zbog kontroverznih dešavanja: “Čini mi se da postoji namjera da u BiH dođe do podjele”

Predsjednik Platforme za Progres Mirsad Hadžikadić

Mirsad Hadžikadić
Mirsad Hadžikadić

Predsjednik Platforme za Progres Mirsad Hadžikadić, kazao je za N1, da je očigledno bilo da je Međunarodna zajednica stala između lidera dvije stranke koji su prouzrokovali stanje u Mostaru kako bi došlo do izbora.

“Ovo se ponovo sada dešava, isti scenario, isti slučaj. Međunarodna zajednica razgovara o izmjenama Izbornog zakon sa čelnicima tri vladajuće stranke, bez civilnog društva, bez opozicije, bez institucija države i to nam zaista smeta. Čini mi se da ovdje postoji namjera da u BiH dođe do, iskreno rečeno, podjele. Čini mi se da Međunarodna zajednica žuri da se nešto uradi prije nego što Bidenova administracija ima mogućnost da se potpuno angažira na ovim prostorima”, naveo je.

Nema nikakvog razloga da, dodao je, govorimo o izmjenama Izbornog zakona sada kada nemamo vakcine, kada covid hara i kada je građanima njihova sudbina važnija od bilo čega.

“Na kraju krajeva, imamo pravdu koja je donesena od Međunarodnog suda u Strazburu, zašto ne primijenimo sve te odluke kako bi se postavile pravednije postavke, kada se radi o izborima naših predstavnika, kako bi građani imali ista prava”, istaknuo je.

Dodik ponovo prijeti referendumom, a Hadžikadić je mišljenja da ne zna da li se može vjerovati Dodiku.

“Često on to radi da bi izazvao reakciju, ali ne sumnjam da u određenim dijelovima Međunarodne zajednice postoje razgovori o jednom od rješenja, po njima, u BiH, a to je podjela. Čini mi se da aktivnosti određenih stranaka u BiH daju im razloge da je to moguće. Normalno ja mislim da je to nemoguće i da se neće nikada desiti i dozvoliti. Mi moramo upozoravati stalno na opasnost jednog takvog scenarija”, nagasio je.

Nemoguće je mijenjati Izborni zakon bez izmjena Ustava BiH, ponovio je.

“Pogledajte, mi idemo ka Evropi, kad tad mi ćemo doći do Evrope. Zar nije normalno da pogledamo 14 tačaka koje su nam date, ono što treba da uradimo i da imamo prilku da dođemo do EU. Zar je moguće da ne razmišljamo na način, sve što treba da se uradi, treba da bude u skladu sa zakonima i propisima EU, kako bismo bili što spremniji. Zar je moguće da razmišljamo plemenski, feudalno i očekujemo da dođemo do građanske Evrope”, pita se Hadžikadić.

Kako komentariše bojkot dijela stranaka na ponovljenim izborima u Srebrenici?

“To nije bio dobar potez. Zato što na kraju stradaju i plate cijenu građani”, rekao je.

Komentarišući aktuelnu situaciju oko korona virusa, kazao je da su se interesi stranka stavili iznad interesa građana.

“Mi kao društvo stagniramo. Čini mi se da je jasan dokaz koliko se ne radi. Savim je jasan pokazatelj da imamo strukture koje ne znaju voditi računa o svojim građanima. Vakcina ima, trebaju se nabaviti, treba razmišljati o državi i građanima”, zaključio je Hadžikadić za N1.

Sigurno se ne sjećate najluđe borbe ikada koja je poslije rata digla BiH na noge

BISERA TURKOVIĆ U BRISELU: Ukazala na probleme s kojima se naša zemlja suočava u nabavci vakcina