in , ,

Nakon kiše u ZDK-u nanosi šljunka, začepljeni odvodi, poplavljena dvorišta…

Zbog kiše manji problemi u ZDK

Zbog kiše manji problemi u ZDK.

Sinoćnja kiša, koja je nakon duže vremena i u nešto većim količinama padala i na području Zeničko-dobojskog kantona, stvorila je manje probleme u nekim mjestima i na području tog kantona, potvrdio je u izjavi za Fenu direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK Džavid Aličić.

-Probleme su uglavnom uzrokovali nanosi šljunka, zbog čega su bili začepljeni odvodi na putevima. Na ulazu u Žepče, bio je poplavljen podvožnjak pa su vatrogasci intervenisali i iz vode izvadili jedno putničko vozilo, koje je pokušalo proći.

U mjestu Dubrave, Grad Visoko, voda je nanijela veće količine šljunka te odnijela dio makadamskog puta. U toku je sanacija- kaže Aličić, koji ističe kako mještani imaju problema s tim putem i prilikom manjih kišnih padavina.

Voda se u zeničkom prigradskom naselju Hece izlila iz ispusta sa autoputa Koridora Vc poplavila je nekoliko kućnih dvorišta.

-Na drugom kilometru uz rijeku Krivaju, u Zavidovićima, voda se također izlila u kućna dvorišta. Bile su ugrožene tri-četiri kuće, ali su vatrogasci ispumpali vodu. Također, u centru Zavidovića, odvod kod mosta nije mogao primiti svu vodu pa je jedan dio ceste bio potopljen, ali i to je riješeno- kaže Aličić.

Napominje kako nije bilo većih materijalnih šteta te da ovog puta nisu bili ugroženi životi ljudi u tim mjestima.

Ugledna Bosanka koja živi u Americi dobila lično pismo od predsjednika Joe Bidena: “Ti si postala upravo dio ideje koja čini državu…”

Benjamina Karić poručila: “Često sam iz Vijećnice izlazila u ponoć, želim vratiti povjerenje građana”