in , ,

Stjepan Mesić bez imalo ustezanja stao u odbranu Bosne i Hercegovine: “Igra se s vatrom svako ko zadire u teritorijalni integritet i suverenitet BiH!

Iskreno rečeno – ne znam da li je dokument stigao u Brisel. Sve što sam o tome pročitao i čuo čini mi se prilično utemeljenim, dok mi demantiji ne zvuče baš previše uvjerljivo – kaže Stjepan Mesić.

Ne stišavaju se reakcije na sada već famozni non-paper, u kojem se navodno poziva na podjelu zemalja Balkana, ali po etničkoj liniji.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić kazao je da sve što je dosad pročitao o non-paperu čini mu se utemeljenim.

Iskreno rečeno – ne znam da li je dokument stigao u Brisel. Sve što sam o tome pročitao i čuo čini mi se prilično utemeljenim, dok mi demantiji ne zvuče baš previše uvjerljivo – kaže nam na početku razgovora Mesić.

Naglašava da smatra bilo kakve podjele prema, ali i unutar BiH štetenim, prenosi Oslobođenje.

Sve što je na bilo koji način usmjereno prema podjeli BiH, čak i prema jačanju untarnjih podjela koje i sada već postoje, smatram iznimno štetnim. Naravno, u prvome redu za BiH, ali onda i za cijeli jugoistok Evrope. Samo onaj koji je ili politički glup, ili pojma nema o BiH i historiji te zemlje, može misliti kako bi podjela mogla proći u miru. Da budem do kraja jasan: svako spekuliranje s podjelom BiH, što znači s dokidanjem njene državnosti, bez obzira na to odakle dolazila, direktna su prijetnja miru u ovome dijelu svijeta – upozorava sagovornik.

Jasno naglašava da svako ko dovodi u pitanje integritet BiH vodi neodgovornu politiku i igra se s vatrom.

Evropska bi unija ipak morala zauzeti jedinstveno stanovište prema BiH, polazeći od toga da je to suverena, međunarodno priznata država i morala bi pripaziti drže li se onda zemlje članice takve platforme – pojašnjava Mesić.

Bivši predsjednik Hrvatske ne vjeruje da u Briselu postoje “snage” koje bi željele vidjeti promjene granica.

Meni se prije čini da je Evropska unija prilično dezorijentirana i da njeni čelni ljudi ne shvaćaju što bi značila podjela BiH i kakav se razarajući potencijal krije u ideji o takvoj podjeli – naglašava.

Pohvalio je i nedavni stav iz zvaničnog Zagreba da je Hrvatska protiv bilo kakvih promjena granica. Kako je poručio, nada se da je sada formulirani stav nepromjenjenosti granica konačan.

Bilo bi bolje da je Hrvatska dosljednije i čvršće zastupala i branila stanovište o nedodirljivosti cjelovitosti BiH. Nažalost, povremeno su i iz Zagreba dolazli kontroverzni signali, politika prema BiH svodila se na politiku prema Hrvatima u BiH. Nadam se da je sada formulirani stav o nepromjenjivosti granica konačan, mada mi očigledno paktiranje HDZ BiH s Dodikom koji već godinama sanja o propsti BiH, ne daje puno razloga za optimizam – zaključuje u razgovoru za Hayat.ba Mesić.

Senad Hadžifejzović poručio Aleksandru Vučiću: “Pustili ste ljude da pričaju o ratu.” “Ko je pustio? Vaši predstavnici komadaju Srbiju, Vi šutite! RS se neće odvojiti!”

Vojin Mijatović o intervju Hadžifejzovića s Vučićem: “Čini mi se da opet ne vidimo šumu od drveta!”