in , ,

ZENIČKI I BREZANSKI RUDARI OD JUTROS NA NOGAMA: Stupili u generalni štrajk i najavljuju da će održati protest pred zgradom Vlade FBiH

U zeničkom preduzeću 5. februara nije isplaćena naknada za topli obrok, a u brezanskom 10. februara plaća za januar

Rudari u zeničkom i ZD RMU Breza jutros u 7.00 sati stupili su u generalni štrajk, dok su ostali rudari u sedam sati održali jednosatni štrajk upozorenja.

Nastavljaju i štrajk glađu

Rudari preostalih pet preduzeća iz koncerna Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, u znak solidarnosti s rudarima iz Zenice i Breze, jutros su u sedam sati počeli jednosatni štrajk upozorenja.

Predsjednik Sindikata RMU Zenica Izudin Spahijaj potvrdio je da su u i Sindikatu rudnika Breza, kako je kazao, ispoštovali dogovor te da je prevladala rudarska solidarnost.

Radnici će, kazao je, nakon sat vremena napustiti plato ispred rudnika te se povući u rudarske prostorije i nastaviti generalni štrajk.

“Mi ćemo se opet zatvoriti u prostoriju i nastaviti štrajk glađu, do kraja. Ne odustajemo od svojih zahtjeva”, poručuje Spahijaj.

Zenički i brezanski rudari, koji su generalni štrajk najavili još za 22. januar, ali su ga otkazali nakon privremene deblokade i isplate decembarske plaće, počeli su štrajk zbog blokade računa tih preduzeća od strane Porezne uprave Federacije BiH (PUFBiH).

Blokada menadžmentima onemogućava isplatu plaća i naknada zaposlenim, a ni 36 zeničkih rudara koji su penzionisani u toku prošle godine, još nisu ostvarili pravo na penziju.

U zeničkom preduzeću 5. februara nije isplaćena naknada za topli obrok, a u brezanskom 10. februara plaća za januar. Zenički bi rudari plaću za januar trebali dobiti 15. februara.

Ako se do tada ništa ne riješi i ne deblokiraju računi ova rudnika, brezanski i zenički rudari najavljuju da će 15. februara u 12.00 sati održati protest pred zgradom Vlade Fedracije BiH u Sarajevu.

Jutros u Bosni i Hercegovini izmjereno -20 stepeni

Mirko Šarović “neumoljiv”: “Možda je Dodik previše pustio pipke i počeo da solira kada je u pitanju izbor patrijarha”