in , ,

Zoran Tegeltija nakon sastanka sa Angelom Merkel: “Državama zapadnog Balkana trebalo bi omogućiti značajniju ulogu i učešće u procesima EU”

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Tegeltija je istakao da je zajednički cilj – skraćenje maratonskog vremenskog okvira za ostvarivanje napretka u procesu proširenja i pristupanja Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija istakao je, na radnom ručku lidera država zapadnog Balkana sa kancelarkom SR Njemačke Angelom Merkel u Tirani, da je kriza izazvana širenjem pandemije Covida-19 podsjetila na značaj saradnje, solidarnosti i efikasne koordinacije.

On je ocijenio da je Berlinski proces podigao regionalnu saradnju na viši nivo i dao značajan doprinos ubrzavanju rješavanja nekih pitanja i unaprijedio povezanost zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, Berlinskim procesom se podstiče investiranje u infrastrukturne projekte i projekte povezanosti, što je osnovni pokretač za ekonomski napredak regiona.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao da je zajednički cilj – skraćenje maratonskog vremenskog okvira za ostvarivanje napretka u procesu proširenja i pristupanja Evropskoj uniji.

– Proširenje EU na zapadni Balkan je dvosmjerni proces i potreban je novi impuls, kako procesu proširenja, tako i procesu pristupanja.

Opšti je utisak da EU stvara iluziju otvorene politike proširenja, istovremeno držeći izglede za pristupanje što udaljenijim. Promjena ovakve politike bi bila impuls za dinamizaciju reformi – ocijenio je predsjedavajući Vijeća ministara.

Predsjedavajući Tegeltija smatra da bi, državama zapadnog Balkana, trebalo omogućiti značajniju ulogu i učešće u procesima EU i tješnje veze sa EU i prije formalnog ispunjavanja kriterija i uslova za članstvo.

Naglasio je da se reforme ne provode radi članstva, već unaprjeđenja kvaliteta života građana, ali da zamor od procesa proširenja, koji je evidentan, nikome ne donosi dobro i usporava sve procese, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Burno u Njemačkoj, Hasan Salihamidžić žestoko uzvratio Michaelu Zorcu: “Budi tih inače ću se pobrinuti da više nikad ne osvojite titulu”

Dragan Čović otvoreno poručio iz Jajca: “Nama u BiH ne treba niko ništa davati, to smo krvlju platili”