Poruka bivšeg američkog predsjednika Amerike Baracka Obame u vezi BiH: Među njegovim omiljenim filmovima godine je i “Quo vadis, Aida?”

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama objavio je listu omiljenih filmova u 2021. godini, a na toj listi nalazi se i bosanskohercegovački film “Quo vadis, Aida?” čija radnja je smještena u Srebrenici tokom genocida.

“Ovo su moji omiljeni filmovi godine. Svaki od ovih filmova priča moćnu priču i nadam se da ćete uživati u njima kao i ja“, napisao je Obama na Twitteru te postavio listu od 14 filmova.

Podsjetimo, prije nekoliko dana film “Quo vadis, Aida” bh. rediteljice Jasmile Žbanić, proglašen je najboljim evropskim filmom 2021. godine u Berlinu na dodjeli 34. Evropske filmske nagrade.

Ranije su nagrade dobili Žbanić i glavna glumica Jasna Đuričić koje su proglašene najboljom evropskom rediteljicom/glumicom.

Film “Quo vadis, Aida” bio je nominovan i za Oscara i dvije nagrade BAFTA-e, a osvoji niz drugih nagrada. Proglašen najboljim filmom na festivalu u Berlinu.

“Zaista vidiš da im je drago da je i film pobijedio, i Jasna i ja. To je nešto što je jako lijepo, to je promjena zato što mislim da osjete da je film rađen iskreno i bez ikakve želje da optuži bilo koga”, rekla je nagrađivana bh. rediteljka u razgovoru za N1.

“Quo vadis, Aida?” govori o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu. Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković. Za kamerom je bila Christine A. Maier, a montirao ga je Jaroslaw Kaminski.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.