Vladimir Putin se oglasio nakon što je izazvao još veću krizu oko Ukrajine: “Rusija će nastaviti opskrbljivati svjetska tržišta prirodnim plinom”

Rusija će nastaviti opskrbljivati bez prekida svjetska tržišta prirodnim plinom, napisao je ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak u pismu energetskoj konferenciji u Dohi.

Te riječi su objavljene u trenutku kad Sjedinjene Države i njegovi europski saveznici namjeravaju najaviti nove sankcije Rusiji nakon što je predsjednik Putin priznao dvije otcijepljene regije u istočnoj Ukrajini.

Urednu isporuku plina potvrdio je u utorak ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov na konferenciji izvoznika plina u Dohi.

“Želimo uravnotežena globalna tržišta plina”, poručio je Šulginov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak priznao neovisnost proruskih separatista u Ukrajini, obrušivši se na Ukrajinu i Zapad koji je po njegovu mišljenju tu zemlju pretvorio u “poprište rata”.

Sjedinjene Države objavile su da bi Rusija mogla izvršiti invaziju na Ukrajinu sa 190.000 vojnika koje je nagomilala blizu granice s tom susjednom zemljom.

Iako rastu napetosti na istoku Ukrajine u posljednja tri dana, Zapad i Rusija ističu da daju prednost diplomatskom rješenju krize. No, hoće li te napore zakomplicirati rusko priznanje odcijepljenih regija?

Proruski separatisti u regijama Donjeck i Lugansk – zajedno poznati kao Donbas, odmetnuli su se od ukrajinske vlade 2014. i proglasili se neovisnim “narodnim republikama”, ali sve do danas nisu priznate.

Ukrajina navodi da je od početka sukoba poginulo oko 15.000 ljudi.

Rusija poriče da je uključena u sukob, ali je podržavala separatiste na brojne načine, tajno im je slala vojnu potporu, financijsku pomoć, zalihe cjepiva protiv covida-19 i izdala najmanje 800.000 ruskih putovnica stanovnicima tih regija.

Moskva je uvijek poricala da planira invaziju na Ukrajinu.

Što znači rusko priznanje?

Rusija po prvi put govori da Donbas ne smatra dijelom Ukrajine. To bi moglo otvoriti put Moskvi da otvoreno pošalje vojne snage u separatističke regije, uz argument da intervenira kao saveznica kako bi ih zaštitila od Ukrajine.

Ruski parlamentarac i bivši politički čelnik Donjecka, Aleksandr Borodaj rekao je u januaru za Reuters da će separatisti u tom slučaju tražiti od Rusije da im pomogne da preuzmu kontrolu nad dijelovima regija Donjeck i Lugansk koje još uvijek kontroliraju ukrajinske snage. Ako se to dogodi, moglo bi doći do otvorenog vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.