Adil Kulenović upozorava: “Ne bih volio da se rudarima iz BiH desi ono što se desilo u Velikoj Britaniji”

Posljednje Vijesti

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” Adil Kulenović, govoreći o protestima rudara, istaknuo je da nisu samo oni na margini društva, već i brojni drugi slojevi.

“Mislim da se radi o jednom sistemu u kojem smo internacionalnim okolnostima dovedeni da ljudi postaju “prekarijat”. Danas imaju ogromne skupine ljudi, koji se nalaze u jednom položaju “prekarijata”, to znači radnika koji žive onaj život koja je posljednica najamnog odnosa a on podrazumijeva i mobing različite vrste”, naveo je Kulenović.

Ovo što se dešavalo jučer i danas došlo je u najgorem trenutku za BiH, smatra on, i da nije riječ o rudarima, pomisli bi, naveo je, da je riječ o zavjeri ili nekoj teškoj pozadini koja postoji iza toga.

“Pozivam ih da metodama primjerenim sindikalnim riješe ovaj problem. Nekom ekstremnom mjerom mogu našteti ne samo državi nego i sami sebi. Najprimjerenije je da rudari nastupe na način kako se to dešavalo u drugim zemljama svijeta.

Ne bih volio da se desi sa ovim velikim pokretom rudara nešto što se desilo u vrijeme Margaret Thatcher sa rudarima Velike Britanije, kada su rudari imali energične zahtjeve, ali nakon toga su doživjeli krah jer se promijenio čitav sistem.

Kao posljedice su imale gubitak radnih mjesta i zatvaranje rudnika“, istaknuo je Kulenović.

Leave your vote