Adis Ahmetović bez imalo ustezanja odgovorio: Država Srbija neće ući u EU ako bude slijedila ideju “srpskog sveta”

Adis Ahmetović, član Bundestaga i glavni izvjestilac za Zapadni Balkan poslaničke grupe vladajućeg SPD-a u parlamentom odboru za vanjsku politiku, u Pressingu na N1 komentarisao je odnos Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, izmjene Izbornog zakona, ali i uspostavljanje tzv. “srpskog sveta” navodeći da Srbija neće ući u Evropsku uniju ukoliko bude slijedila tu ideju.

Komentarišući odnos Hrvatske prema Bosni i Hercegovini te uvredljive izjave Zorana Milanovića, hrvatskog predsjednika Ahmetović je istakao da je prošle sedmice bio u posjeti toj zemlji i Sloveniji te da su utisci izuzetno pozitivni. Naglasio je da Hrvatska ima veliku odgovornost jer je riječ o članici Evropske unije i NATO-a.

“I zbog toga mi očekujemo od Hrvatske da će ona biti faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu i u Bosni i Hercegovini. To je važno reći predsjedniku Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću.

Hrvatska je oduvijek birala evropski put i naravno da ponekad te izjave Milanovića nas začude zašto je taj njihov odnos prema BiH ponekad čudan.

Naravno da u interesu Hrvatske i BiH mora biti da se te dvije zemlje drže zajedno jer nema pobjede ni u jednom slučaju da su one razdvojene”, kazao je Ahmetović.

Upitali smo šta ako se desi da propadne dogovor oko Izbornog zakona i dođe do bojkota izbora kako je već najavljivano?

“Danas je Njemačka u Bundestagu jasno odgovorila na to i rekli smo da mi želimo da se izbori održe u oktobru 2022. godine. To nije samo stav parlamentaraca nego i cjelokupne vlade.

I visoki predstavnik Christian Schmidt je danas također jasno rekao da se ove godine moraju održati izbori u BiH.

Mislim da su to sada sve taktičke igre, da se pronađe dogovor u Briselu u vezi sa Izbornog zakona i da će se izbori održati. Bez obzira na to da li će biti dogovora ili kompromisa, izbori ove godine moraju biti održani u BiH. Ja sam siguran da će biti ove godine”, potvrdio je Ahmetović.

Zapitao se Ahmetović kakva bi se slika poslala svijetu da se zvaničnici Njemačke nađu u nekom hotelu u Hanoveru i razgovaraju o izmjenama Izbornog zakona bez rasprave sa parlamentarcima.

“To se isto pitam i za Hrvatsku, znam da ona nikada ne bi dozvolila da se takvo nešto desi, da se u Dubrovniku razgovara o Izbornom zakonu. Zašto se to ne radi otvoreno, javno, sa jednom širinom, da svi znaju o čemu se radi. Nego se sve dovelo pred kraj, šest mjeseci pred izbore kada je veliki pritisak i žurba.

To nema smisla. Zbog toga sam ja protiv takvog načina pregovora. To ne bi dozvolila ni Republika Srpska, ni Srbija”, dodao je.

Podsjetili smo Ahmetovića i na to da Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije stalno govori o tome da je zadatak ove generacije zapravo uspostava “srpskog sveta”.

Interesovalo nas je koliko su zemlje susjedi, posebno Bosna i Hercegovina ugroženi takvom retorikom i koliko je to projekt koji podržava Rusija.

“Mogu misliti da je to u cilju Vladmira Putina, ali također mislim da politička situacija u Srbiji nije nimalo laka. Isto tako mislim da i Aleksandru Vučiću nije lako balansirati između tih ekstremnih situacija sa obje strane.

I taj Vulin sa takvom pričom radi protiv demokratskog i evropskog principa. Svi znamo, to sam ja siguran da Srbija ne može ući u Evropsku uniju ako bude pratila ideju ‘srpskog sveta’.

Meni je Vučić lično rekao da cijeni teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Dakle, ne može to cijeniti ukoliko prati ideju ‘srpskog sveta’.

Kod nas se u Njemačkoj ovako ne priča i ima samo jedna stranka, a to je AfD, ali nju niko ne sluša i ne obraća pažnju na nju, možda samo 10 posto ljudi.

To sve ukazuje na to da moramo raditi na demokratizaciji Zapadnog Balkana. I u tom procesu sve vlade i u BiH i u Srbiji i Hrvatskoj imaju veliku odgovornost”, naglasio je Ahmetović.

Dalje je Ahmetović u kontekstu demokratizacije naveo da se nada da će se u oktobru na izborima u BiH donijeti progresivne odluke.

“Ja sam prinicipijelan čovjek i ako kažem da se ne smiju ni hrvatski ni srpski predsjednik uključiti u izbornu kampanju, neću ni ja to uraditi.

Samo želim reći da građani BiH trebaju birati stranke i osobe koje žele BiH vidjeti u Evropskoj uniji, koji žele stabilnost i bolju budućnost države te žele njen napredak. Ne samo da se sve svodi na priču o ratu i Dejtonu jer te priče i tjera mlade iz BiH.

Mislim da je narod pametan i da će ovaj put izabrati pravu opciju”, poručio je Ahmetović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.