Adis Ahmetović o smjeni Milorada Dodika javno progovorio: Gospodine Schmidte, uradite to što svi čekaju…”

Adis Ahmetović, član Bundestaga i glavni izvjestilac za Zapadni Balkan poslaničke grupe vladajućeg SPD-a u parlamentom odboru za vanjsku politiku, kazao je kako se nada da će u maju ili junu Njemačka se odlučiti da ponovo pošalje vojnike u misiju EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Poručio je kako se Zapadni Balkan mora vratiti u fokus njemačke, ali evropske politike, jer je to “ključna regija za budućnost Evrope”.

Mnogi smatraju da bi i Zapadni Balkan, konkretnije Bosna i Hercegovina, mogli biti sljedeća Putinova meta. Da li je Njemačkoj jasna opasnost od ruskih aktivnosti na podrivanju mira u BiH?

Mislim da su danas u Bundestagu i oni koji nisu bili svjesni opasnosti – razumjeli sve. Kada sam ušao u Bundestag i kada sam dobio zadatak za Zapadni Balkan svaki sam dan govorio da je opasan uticaj Rusije na Balkanu. Putin želi i ovdje destabilizovati Evropu.

Nakon 24. februara smo razumjeli da su Bosna i Hercegovina, ali i Zapadni Balkan, ključna regija za budućnost Evrope. Evropa ne može biti jaka ako nije jak Zapadni Balkan.

Siguran sam da ćemo u maju ili juna dobiti odluku da se Njemačka uključi aktivnije u misiju EUFOR-a. EUFOR nije samo tu da bude u Sarajevu, nego mora biti u cijeloj BiH. Mora biti u Banjaluci, Jajcu… EUFOR je tu da čuva sve, a ne samo jednu grupu.

Znači, najavljujete povratak Njemačke? Danas ste zatražili još jaču podršku Schmidtu da može koristiti bonske ovlasti?

Nadam se da će Njemačka tako odlučiti (da pošalje vojnike u EUFOR), to nije sto posto sigurno, ističe, prenosi N1.

Što se tiče Schmidta, ako se bude gledala današnja debata, sve su partije jasno rekle šta misle i Schmidt je uživo prisustvovao, da jedan političar poput Dodika, koji radi da država gdje je predsjednik da bude pocijepana, da uništi demokratiju – da on ne može ostati. Zbog toga je Schmidt u Bundestagu dobio 120 posto podrške.

Mogu samo kazati: Gospodine Schmidte, uradite to što svi čekaju.

Hoće li Njemačka uvestu unilateralne sankcije?

Nije samo Dodik, nego iza njega stoji sistem. Ima i drugih aktera. Mogu vam reći da Evropska unije nije uspjela naći način da uvede sankcije zbog zemalja poput Mađarske i Hrvatske.

Mi smo sada u jednom vremenu u kojem moramo vidjeti kako da zaustavimo autokratske snage. Nadam se da ćemo za nekoliko sedmica i na to pitanje pronaći odgovor. Toliko vam za sad mogu reći.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.