Ambasador Holandije: Neustavni koraci RS, blokada državnih institucija i izostanak reformi imat će posljedice

Sve više evropskih zemalja zauzima jasan stav povodom sankcionisanja postupaka koji posljednjih mjeseci dolaze iz bh. entiteta RS, a odnose se na secesionističku politiku koju predvodi lider SNSD-a Milorad Dodik.

Nakon što su mnoge države EU, poput Njemačke, Belgije i Luksemburga, Češke Republike, Španije i skandinavskih zemalja jasno dale do znanja Dodiku i ostaloj ekipi da razmatraju sankcije zbog destruktivne i destabilizacijske politike, njima se pridružila još jedna zemlja.

Ambasador Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini Jan Waltmans napisao je na svom Twitter profilu da “razmatraju korake” za sankcionisanje vlasti u RS-u.

“Neustavni koraci RS, blokada državnih institucija i izostanak reformi imat će posljedice. Naprimjer, može se očekivati smanjenje EU i međunarodne pomoći. Razmatrani su i drugi koraci. Građani BiH zaslužuju zdravu politiku i funkcionalne institucije”, napisao je Waltmans na Twitteru.

Podsjetimo, do sada je najglasnija u optužbama prema vlastima u RS-u bila ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock, koja je od preuzimanja dužnosti šefice njemačke diplomatije nekoliko puta naglašavala kako Njemačka, ali i sve ostale evropske države trebaju reagovati povodom Dodikovih najava o povlačenju RS-a iz institucija države.

Prema mišljenju mnogih političkih analitičara, realno je očekivati da će ove, ali sigurno i još neke zemlje EU pojedinačno uvesti sankcije lideru SNSD-a i njegovim saradnicima s obzirom na to da je zbog veta koji je najavila Mađarska nemoguće uvesti sankcije na nivou čitave EU.

Također, Sjedinjene Američke Države su već proširile sankcije Dodiku i saradnicima, poput njegovog savjetnika Milana Tegeltije, ali i prorežimske televizije ATV iz Banje Luke. U narednim danima očekuje se i proširenje ovih sankcija.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.