Američki predsjednik Joe Biden ukinuo nacionalno vanredno stanje na granici SAD-a i Meksika

Američki predsjednik Joe Biden ukinuo je danas nacionalno vanredno stanje na granici SAD-a i Meksika koje je proglasio njegov prethodnik Donald Trump 2019. godine.

Biden je poništio tu odluku tokom svog prvog dana na predsjedničkoj funkciji, a sada je u pismu izvijestio Kongres da je vanredno stanje ukinuto.

Precizirao je i to da američke vlasti više neće provoditi odluku o gradnji zida na granici sa Meksikom. Upravo je Trumpova administracija koristila to vanredno stanje da bi finansirala izgradnju sigurnosnog zida između te dvije nacije.

Ovaj potez je najnoviji preokret u dosadašnjoj politici prema migrantima s obzirom na to da se Trump borio svim snagama da zaustavi njihov prelazak migranata preko ove granice.

Takav pristup Trumpove administracije je izazvao ogorčenost i brojne kritike među aktivistima za ljudska prava.

“Utvrdio sam da proglašenje vanrednog stanja na našoj južnoj granici nije bilo opravdano”, kazao je Biden.

Kada je Trump proglasio vanredno stanje na granici sa Meksikom prije dvije godine, želio je zaobići Kongres i ubrzati priliv milijardi dolara za izgradnju zida između SAD-a i Meksika.

Biden je također najavio da dodatna sredstva poreznih obveznika neće ići u finansiranje izgradnje ovog zida te da će njegova administracija pažljivo pregledati sva sredstva koja su prisvojena ili preusmjerena u tu svrhu, piše Forbes.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.