Bh. rediteljica Jasmila Žbanić ovogodišnja dobitnica Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja Modula Memorije

Bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić ovogodišnja je dobitnica Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja Modula Memorije, rečeno je u video obraćanju direktora Internacionalnog teatarskog festivala MESS i umjetničkog direktora programa Modul Memorije Nihada Kreševljakovića.

On je istakao da se ta nagrada Jasmili Žbanić dodjeljuje za njen svekupni umjetnički rad i doprinos kreiranju kulture pamćenja, afirmaciji ljudskih prava i sloboda, te uspostavljanju temelja za bolje uzajamno razumijevanje među ljudima.

“Umjetnički i društveni angažman Jasmile Žbanić, jedne od najznačajnijih evropskih rediteljica, je apsolutni primjer umjetničke i ljudske posvećenosti koja u potpunosti objedinjuje najviše estetske i etičke standarde. Jasmila Žbanić je četvrta dobitnica ovog priznanja koje su do sada dobili Milomir Kovačević- Strašni, Ron Haviv i Paul Lowe”, kazao je Kreševljaković.

Program koji njeguje kulturu sjećanja Modul Memorije većim dijelom će se održavati online i u nešto više od mjesec dana bit će predstavljeno 16 programa iz osam zemalja.

O programskim sadržajima govorila je koordinatorica Modula Memorije Hana Bajrović.

Bajrović je kazala da će Modul Memorije početi u subotu, 3. aprila u Historijskom muzeju BiH otvaranjem izložbe “Ožiljci” fotografa Paula Lowea, prošlogodišnjeg dobitnika Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja. To će ujedno biti i prilika da se Loweu uruči nagrada Modula Memorije, koja nije uručena prošle godine.

“Još jedan prošlogodišnji program, igrani film “Sympathy for the Devil” francuskog reditelja Guillaumea de Fontenaya ove godine bit će prikazan na Youtube kanalu Festivala MESS, 2. maja. Kao dio filmskog programa bit će prikazan kultni film “Most” reditelja Hajrudina Krvavca, film “Za one koji ne mogu da govore” rediteljice Jasmile Žbanić (FTV, 15. april), kratki igrani filmovi “Kali” i “Jama” u režiji Albana Ukaja i razgovor sa rediteljem (22. april), te još tri dokumentarna filma “Autorefleksija” u režiji Nedima Alikadića, “Sarajevo – Femme Fatale” u režiji Joanne Zielinske, te “San o kornjači” u režiji Martyne Miller”, navela je Bajrović.

Također, na ovogodišnjem Modulu Memorije premijerno će biti prikazan i katalonski film “Kao da je još neko u šumi” u režiji Terese Turiere i Erola Ilera. U pitanju je dokumentarni film o tzv. “nevidljivoj djeci”, djeci žena žrtava ratnog zločina – silovanja, a koji u BiH, po određenim procjenama ima i do 50.000. Poslije emitovanja filma publika će imati priliku pratiti i razgovor sa autorima i akterima filma.

Publika ovogodišnjeg programa Modul Memorije će u online formatu imati priliku pogledati dvije fotografske izložbe – “Izbjeći rat” autora/ice Roberte Biagiarelli i Luigija Ottanija, te “Pod opsadom” italijanskog fotografa Massima Sciacce. Izložba/instalacija “Roses are Red” autorice Amine Avdić bit će otvorena u prostoru Crvenog križa (bivše kino Sutjeska) 7. aprila.

U okviru programa Modul Memorije bit će publicirana i fotomonografija “Sjena sjećanja” fotografa Rona Haviva i profesorice Lauren Walsh, a publika će imati priliku gledati i razgovor sa autorima knjige.

“Ovogodišnje izdanje Modula Memorije bit će zatvoreno 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, online emitovanjem predstave “Ay, Carmela” Sarajevskog ratnog teatra, a čijim emitovanjem želimo još jednom odati počast i nedavno preminulom kolegi i prijatelju, glumcu Draganu Jovičiću”, zaključila je Bajrović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.