BHRT pripremio specijalni program: Nagrađivani Film Quo vadis, Aida? možete pogledati od 21.00 sat

Povodom 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima Sigurne zone UN Srebrenica, BHRT je pripremio višesatni specijalni program.

Večeras od 20.00 sati uživo iz Potočara razgovarat će o mladima u Srebrenici koji su odrastali i borili se za svoje ciljeve bez očeva koji su ubijeni u genocidu.

Noć uoči obilježavanja Godišnjice genocida u Srebrenici, javnost u Bosni i Hercegovini imat će priliku da pogleda ostvarenje Quo vadis Aida?, saopćeno je iz BHRT-a.

Film rediteljice Jasmile Žbanić, koji je bio nominiran za prestižnu filmsku nagradu Oskar, bit će prikazan u subotu 10. jula u 21.00 sat.

Ovaj višestruko nagrađivani bh. film, čiji je koproducent Televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) prati sva dešavanja u Srebrenici jula 1995. godine koja su na kraju rezultirala počinjenim genocidom u ovoj zaštićenoj UN zoni.

Filmska kritika film ocjenjuje kao “brutalan i šokantan” ali i “neočekivan” jer “ruši mnoga očekivanja koja se tiho vežu uz filmove o historijskim traumama”.

Kritičari također smatraju kako ovaj film “nije povijesni revizionizam” već da u fokus stavlja vapaj žrtava, a sve to dovoljan je razlog da je obavezno pogledati televizijsku premijeru.

U nedjelju 11. jula od 9.00 sati u dvosatnoj emisiji BHRT se prisjeća žrtava, te govori o traženju nestalih osoba.

Također, u nedjelju 11.00 jula od 14.00 sati i 15 minuta gledatelji BHT1 moći će pogledati i koncert “Fatima” Simfonijska poema za Srebrenicu, te nekoliko dokumentarnih emisija, između ostalih emisije “206”, “Svjedočenja” i “Pronađeni”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.