Biden “zadao” veliki udarac: “Sve što imaju u Americi će biti zamrznuto, a zamrznut ćemo još četiri glavne banke u Rusiji”

Američki predsjednik Joe Biden se ponovo obratio javnosti nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu. Govorio je o NATO odgovoru i sankcijama koje će uvesti Rusiji.

Naveo je da je Putin “odbio svaki diplomatski pokušaj rješavanja problema”.

“Sve što imaju u Americi će biti zamrznuto. Zamrznut ćemo još četiri glavne banke u Rusiji. Kompanije će također biti sankcionisane. Degradirat ćemo njihov tehnološki napredak udarom na njihov uvoz”, kazao je Biden.

“Poduzimamo i korake kako bi zaštitili naše NATO partnere. Naše vojne snage se neće boriti sa ruskim u Ukrajini, ali ćemo braniti svaki dijelić NATO teritorije sa punom snagom”, dodao je.

“Danas ovlašćujem nove sankcije, nova ograničenja za izvoz u Rusiju. SAD nisu u ovome same, imamo koaliciju partnera i saveznika, tu su EU, Novi Zeland, Australija, Kanada itd. Ograničit ćemo mogućnost Rusije da posluje s našim valutama, ograničit ćemo njihovu sposobnost da budu konkurentni u ekonomiji”, rekao je Biden.

“Ako Rusija bude našu infrastrukutru napala cyber napadima, mi smo spremni da odgovorimo”, naglasio je.
Dodao je da će biti uvedene sankcije protiv ruskih banaka koje imaju imovinu više od 1,3 biliona dolara, koje će biti isključene iz američkog bankarskog sistema. Sva njihova imovina će biti zamrznuta u SAD-u.

“Dodajemo nova imena na listu onih koji su pod sankcijama. Ruska državna preduzeća neće moći skupljati novac u EU i SAD-u. Vršit ćemo pritisak na strateške sektore ruske ekonomije”, naglasio je Biden.

Dodao je da će savezničke akcije onemogućiti ruski svemirski program i razvoj vojske, izgradnju brodova itd. To će biti veliki udarac na Putina.

“Također poduzimamo korake da branimo NATO saveznike. Još više ćemo ojačati NATO savez. No, naše trupe nisu niti će učestovati u sukobu s Rusijom”, rekao je Biden, te dodao da će se SAD uključiti “ako Putin krene na NATO članice”.

Putin će biti izopćen iz međunarodne zajednice, rekao je.

“Ako Rusija bude našu infrastrukutru napala cyber napadima, mi smo spremni da odgovorimo”, naglasio je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.