Bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić se oglasio: “HDZ gleda svoje interese, ali u toj novoj koaliciji nema nevinih”

Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i počasni predsjednik PDP-a u razgovoru za N1 govorio je o trenutnim političkim previranjima u BiH, novoj državnoj koaliciji, ali i novim secesionističkim najavama Milorada Dodika.

Između ostalog, u razgovoru za naš portal osvrnuo se i na političke trzavice unutar PDP-a kao i probleme u vezi formiranja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je “da se RS može odvojiti od BiH za vrlo kratko vrijeme i da je sve spremno za to”. Dodao je i to da “pokušava da ubijedi Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH”.

“Političkom taktikom do političke podrške”

“Iskreno da vam kažem ja ne bih uopšte tome davao toliki značaj. U posljednjih 15 godina takvih stvari sam se naslušao stotinu puta. Krajnji rezultat će uvijek biti – ništa. Prevelik značaj dajemo njegovoj priči. Ne mislim da će se nešto desiti, kao što se nije ni do sada nije desilo. Ovakvim izjavama kupi jedan dio biračkog tijela koji je uplašen. Prosto, politička taktika kojom se dolazi do političke podrške”, kazao je Ivanić za N1.

No, kako kaže, upravo ovakvim taktikama se skreće pažnja sa krucijalnih problema na području RS.

“Vlast s vremena na vrijeme otvara sukobe na nivou BiH i traži neku vrstu svog legitimiteta i to nastojeći da skrene pažnju sa unutrašnjih prilika. U RS nije nimalo jednostavna finansijska situacija. Očito da traje nekoordinisan pokušaj da se dođe do finansijskih sredstava kojima bi se otplatile obveznice nekada date na Bečkoj berzi. Pokušava se doći do novca putem kineskog novog kredita. Dakle, s vremena na vrijeme se otvaraju ti sukobi na nivou BiH da bi se prikrila ta priča. Od tih silnih sukoba na nivou BiH zataškavaju se ovakve stvari”, kazao je Ivanić.

“PDP je pokazao partijsku širinu”
Ono što je svakako privuklo pažnju javnosti u proteklom periodu je i izlazak Jelene Trivić iz PDP-a te formiranje nove partije. Zanimljivo je da se određeni broj članova PDP-a priključuje novoj stranci Jelene Trivić. Pitali smo Ivanića da li ovo može dovesti do velikih problema u PDP-u?

“PDP je učinio veliki napor posljednjih godina da afirmiše nove mlade ljude poput Jelene Trivić i Draška Stanivukovića. Mislim da nismo pogriješili kada smo to radili. Pokazali smo partijsku širinu. Volio bih da je umjesto uzimanja već postojećih opozicionara ova nova stranka okupila nove ljude. Očito to ne ide.

I svjesno ili nesvjesno ovo sada predstavlja neku vrstu usitnjavanja opozicije. I mislim da to nije dobro i neće biti nikakvog pozitivnog efekta. Ostavit će posljedice na PDP, ali i na SDS, pa i na pokret Vukanovića. Ne vidim neku dodatnu vrijednost, ali volio bih da je bilo. Mi ćemo naravno zadržati svoj stav i boriti se”, istaknuo je Ivanić.

Kada je riječ o koaliciji na državnom nivou između SNSD-a, HDZ-a i “Osmorke”, Mladen Ivanić smatra da neće napraviti nikakav iskorak te da će biti isto kao što je bilo i prethodnih godina.

“Na početku je djelovalo da bi moglo biti nekih pomaka i da ima puno više spremnosti na kompromis, ali se pokazalo da je samo djelovalo. Već prvi dan kada se formiralo Vijeće ministara BiH vidjele su se ogromne političke razlike. I moram da kažem da se to nimalo ne razlikuje u odnosu na vremena kada je u Vijeću ministara bila SDA.

Možda nešto blaži oblik sukoba, ali mislim da će se to nastaviti. Ne vidim da postoji neki zajednički imenilac koji bi sve zajedno okupio. Vidljivo je da čim se pojavi neka malo konkretnija tema počinju politička udaranja i s jedne i druge strane. Mislim da će se sve svesti na ambijent koji smo imali proteklih godina”, kazao je.

“Vijeće ministara BiH neće napraviti iskorak”

Potom je dodao:

“U cijeloj koaliciji nema nevinih. Imate neku vrstu konkurencije između Milorada Dodika i Denisa Bećirovića ko će više izjavama iznervirati drugu stranu. Dio izjava koje je Bećirović rekao su ispod svakog političkog nivoa. Ispadne da i jedan i drugi nešto brane, a krajnji rezultat negativan za BiH. Tu ne može biti pobjednika. Zato sam 90 posto uvjeren da ovo Vijeće ministara neće napraviti iskorak i da će ostati sve isto kako je i bilo.”

No, zanimljivi su potezi HDZ-a unutar ove koalicije. Nekadašnji član Predsjedništva BiH smatra da se HDZ naglo povukao.

“Povukli su se jer dobar dio stvari koje su do sada tekle ide u njihovu korist. I HDZ pokazuje političku mudrost. Ponovo je gurnuo Srbe i Bošnjake da se međusobno udaraju, a HDZ gleda svoje interese. HDZ pokušava da izgradi jednu širu koncepciju.

Imao dio ljudi Osmorke koji pokušava da bude razuman i dođe do nekih praktičnih rješenja, ali bojim se da to ide jako loše. I ovo što se dešava sa pričom da će visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt nametnuti neke nove promjene u FBiH je poseban izazov posebno za bošnjačku političku scenu.

Mislim da bi bilo puno bolje da sami međusobno razgovaraju, nego da neko nešto sa strane nameće. Sve donedavno je SDA vjerovala da će sve što je nametnuto ići njima u korist i na sva zvona su uzdizali visokog predstavnika, a sada počinju da ga kritikuju”, istaknuo je Ivanić.

Na kraju razgovora za N1 Mladen Ivanić se osvrnuo i na formiranje Vlade FBiH.

“Iz svega što sam shvatio Schmidt priprema nešto da uradi. Ostavio je još malo prostora lokalnim akterima u FBiH da se dogovore. Mislim da se neće tu niko dogovoriti. Šta će biti njegov krajnji korak, ne znam. Pretpostavljavam da će biti to neka vrsta rješenja uz neke ograde da je dovoljno za Vladu FBiH da ima dva potpredsjednika.

To će otvoriti novu priču i tako sve u krug. Najbolje bi bilo kada bi se partneri mogli dogovoriti, ali bojim se da od toga nema ništa. Doći će neko rješenje koji će jedni veličati, a drugi kuditi”, zaključio je Mladen Ivanić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.