Nekadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić jako direktno: “Nije pametno da hrvatska vojska dođe u BiH, Dodik se ne buni”

Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a kazao je kako je neprihvatljivo da vojska Hrvatske u sklopu EUFOR-a učestvuje u misiji u BiH i da to Dejtonskim sporazumom nije predviđeno.

“Ne mislim da je pametno da pripadnici vojske Hrvatske učestvuju u BiH, gospodin Dodik se protiv toga ne buni, da je postojao pandan da i snage iz Srbije učestvuju, mogao bih razumjeti”.

Rekao je da još od Dejtonskog mirovnog sporazuma, susjedne zemlje koje graniče sa BiH ne smiju učestvovati u provođenju Dejtonskog sporazuma. Pripadnici hrvatske vojske ne trebaju tu da učestvuju.

Dodik se protiv toga ne buni i to pokazuju saradnju njega i Milanovića koji djeluju na sličan, populistički način. Ne mislim da je to pametno. Da je postojao pandan da i snage iz Srbije učestvuju, mogao bih razumjeti”, kazao je Ivanić za N1.

Osvrnuo se i na proteste koje organizuje opozicija u RS na dan kada je CIK potvrdio rezultate izbora.

“Organi PDP-a i SDS-a razmitroiće šta im preostaje da pravno vode ovu borbu i vidjećemo kakav će cilj biti. Ne trebaju odustati i trebaju pokazati kakve su malverzaciije bile. CIK je potvrdio rezultate i nakon odluke Suda BiH to je tako.

Dokazano je da je bilo malverzacija. I CIK je to rekao. Zanimljivo je da li je iko imao priliku da vidi taj izvještaj kontrolnog brojanja i šta je tamo tamo nađeno. Ne mogu da shvatim zašto javnost nije upoznata sa izvještajem kontrolnog brojanja, to nema ni na stranici CIK-a. Kao da je svima bilo stalo da se samo stavi tačka na taj proces.

Predsjednik CIK-a je javno rekao da su mu prije početka sjednice kada su donosili odluku o ponovnom brojanju glasova kazali da je razlika između Dodika i Trivić 16 hiljada i izašlo je ovamo da je sedam. Sve je tu netransparentno”, mišljenja je Ivanić.

Podsjetio je na snimke batinaša, pa da je pravosuđe reklo da je bilo falsifikovanih listića, te neiskorištenih glasačkih listića.

“Šta treba da se desi da bi se nešto uradilo. Pravosuđe ne redi. Dio međunarodne zajednice je bio za ovo da se prešuti, jedni su bili protiv. Vjerovatno ćemo vidjeti šta se dešavalo po narednim političkim potezima.”

Istakao je da je opozicija prvi put ozbiljnije otvrolia pitanje regularnosti izbornog ciklusa.

“Nikad se ovako nije desilo i digla je kriterije. Ovo je pitanje društva u kojem živimo. Hoćemo li živjeti u normalnom društvu, ili onom koje prihvata manipulacije”, pita se Ivanić.

Rekao je da opozicija ima još jedan pravni instrument, nakon toga ne treba da glumi Don Kihota, ako nema elemenata da se svi na narednim izborima pripreme za krađu.

“Toliko je bilo primjera zloupotrebe da me čudi zašto pravosuđe ništa ne radi. U ovoj zemlji je sve moguće i živimo u zemlji da funkcionisanje institucija nije važan”, zaključio je Ivanić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.