Bosanac koji gleda Ameriku s visine: Amir Čatak upravlja visokim kranovima iznad grada Seattla

Da Bosanaca ima na svim svjetskim meridijanima je odavno poznato, ali mnogi ne znaju da jedan Gradiščanin sa radnog mjesta nadgleda američki grad Seattle sa visine i do 250 metara.

Amir Čatak iz Bosanske Gradiške jednu trećinu godine u posljednje vrijeme provodi u Seattlu, a dvije trećine u svom rodnom gradu – Bosanskoj Gradišci. I dok u Americi upravlja kranovima visine od 50 do 250 metara, u svom matičnom gradu sve više započinje biznis sa nekretninama. Uspješan je i u američkoj visini i u bosanskoj širini.

– Sa visine od 200 ili 250 metara ljudi su kao mravi. U kabini obavezno imam i durbin. Osjećam se na visini kao ptica, iako nemam krila. Ne plašim se ni visine, ni vjetrova, važna je samo dobra priprema poslova – kaže Amir.

U Bosanskoj Gradišci Čatak ima dosta prijatelja. Ovdje vozi moćan BMW u Americi Dodga bez elektronike. Po pozdravu se vidi i da je bajker, a da je roker, jasno je jer živi u Hendriksovom rodnom gradu.

– Kupio sam stan u zgradi, bivšem hotelu „Kozara“, odmah na savskoj obali. U postupku sam kupovine i kuće, jer kuća daje čovjeku više slobode. Vlasnik sam i jednog povećeg poslovnog prostora, bivšeg salona namještaja. Ne žurim sa tim objektom jer sam na pola životnog puta, tek mi je 51 godina – kaže uvijek nasmijani Amir Čatak.

Prilikom razgovora sa njim, upitan je za nekoliko poznatijih Gradiščana sa prezimenom Čatak. Amir se nasmijao i rekao da je njegov pradjeda dao poseban doprinos u širenju ove loze.

– Moj pradjed je bio poznat po tome što je imao četiri žene i sa svakom najmanje po dvoje djece. E tu su se Čataci diferencirali na dvije strane. Meni su Gerzići rod po ženskoj strani. Čataka ima u više naselja i dobro je, neka smo živi i zdravi – kazao je Čatak za Avaz.

Amir kaže da nema poseban hobi, ali da ga život uz rijeku Savu opredjeljuje za ljubav prema pecanju.

– Ne samo pecanje, veći druženje pored Save ili na brodićima. Nekoliko mojih dobrih prijatelja imaju brodiće i uživamo na vodi. U tome je i razlika između Bosne i Amerike. U Americi je bolje ekonomski, a ovdje u svakom drugom pogledu.

Druženja u Bosni imaju dušu, ovdje se okreću jaganjci na ražnju, peče se teletina ispod sača, riba na žaru, ovdje je roštiljanje neizbježno. A što se žena tiče, žene su svugdje iste, i Bosanke i Amerikanke – zaključio je na kraju Amir Čatak, Bosanac koji u Americi sve posmatra iz ptičije perspektive.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.