CIK BiH se oglasio: “Ovo je nezapamćen presedan!”

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine neće učestvovati u procesu kršenja zakona od onih za koje ništa ne znači zakonski rok iz člana 1.2a Izbornog zakona BiH o obaveznom osiguranju sredstava za izbore petnaest dana nakon raspisivanja izbora, koji je istekao 19. maja 2022. godine – saopćeno je iz CIK-a.

U saopćenju se navodi da nedonošenjem odluke o osiguranju sredstava za izbore, nadležne institucije čine nezapamćen presedan u vršenju svojih zakonskih obaveza, što bi za posljedicu moglo imati nemogućnost ostvarivanja biračkog prava, kako aktivnog prava glasa za oko 3.3 miliona birača, tako i onemogućavanje prava kandidature za hiljade građana ove države.

Dodaje se da pojedinci iz institucija Bosne i Hercegovine, neizvršavanjem svojih obaveza u zakonskim rokovima, žele izborni proces koji je započeo 04. maja 2022. godine prekinuti ili potpuno obesmisliti.

– Oni svojim nezakonitim djelovanjem ili nedjelovanjem usmjerenim na zaustavljanje izbornog procesa krše odredbe Ustava BiH (član I/2) kojim je utvrđeno da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcionira u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora.

To je odluka onih, koji činjenjem ili nečinjenjem ili na drugi protivpravan način, izgleda, žele da presudno utiču na svakog birača u BiH da uopće ne glasa na izborima 02. oktobra ove godine – navodi se u saopćenju.

Ističe se da onaj ko se opredijelio da krši zakon, neka to čini na svoju štetu, a ne na štetu birača i izbornog procesa čiji su neposredni korisnici političke stranke, nezavisni kandidati i birači tj. svi državljani Bosne i Hercegovine s biračkim pravom.

– Potpuno neodgovorne izjave poput onih da „ima vremena“, „bit će novca za izbore“ i slično, su poruke koje se daju, kao narkoza bolesniku, s ciljem da omame i uspavaju Centralnu izbornu komisiju BiH kao organ i najodgovornije operativno tijelo za provođenje izbora u državi.

Takve izjave, osim što su nakon 19. maja ove godine protivpravne, imaju za cilj i da svjesno usmjere ovu nezavisnu državnu komisiju u slijepu ulicu i time je zablokiraju i odmaknu od njene posvećenosti pripremi izbora i izvršavanju zakonom striktno propisanih obaveznih (prekluzivnih) rokova, koji uključuju i neodložive, zakonom propisane, rokove određene na sate i dane.

Umjesto ispraznih riječi potrebno je odmah osigurati sredstva za provedbu izbora – naglašavaju iz CIK-a BiH.

Poručuju da „svi moramo poštovati Ustav Bosne i Hercegovine i zakone ove države“, te da niko nije iznad Ustava i zakona.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.