Odluka CIK-a: Poznato kome je odbijena kandidatura za člana Predsjedništva BiH

CIK BiH je na sjednici 27. maja ovjerio prijave za učešće 59 političkih stranaka i osam neovisnih kandidata za izbore u oktobru.

Nedostaci u prijavama su uočeni kod 32 političke stranke i osam nezavisnih kandidata. Njima je dat rok za otklanjanje do 30. maja do 16 sati.

Odbijena je kandidatura Mahira Žiška za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine jer prijava sadrži manji broj potpisa podrške birača od Zakonom propisanog.

Podsjećamo, Žiško je među optuženima u predmetu “Dobrovoljačka”.

Na posljednjim, lokalnim izborima bio je kandidat Bošnjačkog pokreta za vijećnika u Općini Centar Sarajevo.

CIK je dozvolila učešće Srpskoj radikalnoj stranci (SRS) Vojislav Šešelj da učestvuje na opštim izborima koji su zakazani za 2. oktobar.

Prethodno je predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović predložio na sjednici 27. maja da ta institucija zatraži od Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj da iz svog naziva izbriše ime osuđenog ratnog zločinca ili ga zamijeni nečim drugim, javlja RSE.

Nakon što su se tom prijedlogu usprotivila većina članova CIK-a BiH, komisija je naknadno zakazala i održala novu sjednicu koja je održana istog dana na kojoj je dozvoljeno učešće te stranke na izborima.

“Srpska radikalna stranka dr. Vojislav Šešelj je stranka koja u svom nazivu sadrži ime presuđenog ratnog zločina” kazao je Arnautović i podcrtao da on ne može podržati da se ovjeri učešće ove stranke i njenih kandidata pod tim imenom.

Arnautović je podsjetio da je 23. jula prošle godine došlo do izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je zapriječena krivična kazna onome ko odobri, negira, umanji ili pokuša negirati zločin genocida.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko (Incko) je, koristeći Bonnske ovlasti, nametnuo 23. jula 2021. dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Predsjednika CIK-a BiH podržao je i član komisije Ahmed Šantić.

“Ja zakon neću kršiti u ime ove institucije, ako ga neko drugi krši jer je stranka registrovana pod ovim nazivom”, rekao je Šantić.

Lider desničarske Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premeštanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992.

Šešelj je izricanje presude dočekao na slobodi u Srbiji, jer je izrečenu kaznu već odslužio tokom boravka u haškom pritvoru od 2003. do 2014. godine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.