Član Bundestaga, Bosanac Adis Ahmetović bez imalo uvijanja: “Prijetnje ruskog ambasadora u BiH Njemačka ozbiljno shvatila”

Adis Ahmetović, član Bundestaga u Pressingu na N1 kazao je kako je Njemačka ozbiljno shvatila prijetnje ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova. Naveo je kako se zalaže za zajednički ulazak svih šest zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, te je istakao da je primjer Hrvatske i Slovenije pokazao zašto nisu dobri pojedinačni ulasci susjeda.

Kad će takvi poput vas, uspješan i mlad politčar, s kojim se ponose Bosanci i Hercegovci, doći na scenu u BiH?

Ne mogu se sjetiti kada je jedna nova vlada, i svi ministri, i sve partije u Bundestagu jasno pokazale zajednički stav i stale iza BiH. To je jak osjećaj ne samo što sam porijeklom iz Bosne i Hercegovine, nego što je BiH bitna za Zapadni Balkan i Evropu. Ako nismo u stanju riješiti probleme u BiH ili je voditi u budućnost kako ćemo onda riješavati problem npr. sa Kinom. Balkanska dijaspora u Bundestagu je vrlo jaka i znam da u BiH ima vrlo dobrih mladih politčara. Problem je što su na vlasti 30 godina političari koji pričaj iste priče. Bitno je da ti mladi političari dobiju mogućnost.

Kazali ste da je vrijeme da Dodike ide sa političke scene?

Nije moj zadatak da odlučujem ko treba ići. Svi ti političari su demokratski izabrani i imaju politički legitimitet. Ali zašto sam spominjao Dodika? Jer je on član Predsjedništva, a radi na tome da se podijeli država, i ta je država u fokusu Njemačke. Svi smo to danas u Bundestagu mogli vidjeti, svi su rekli da političari poput Dodika, koji ruše demokratiju, moraju ići sa političke scene. Nisam to ja rekao, to su svi ostali rekli.

Dodikov savjetnik Milan Tegeltija kazao je kako Berlin dovodi u pitanje objektivnost vašim imenovanjem za izvjestioca za Zapadni Balkan?

Ja se takvim osobama ne bavim. Znam koji status imam i koji su moji principi. Ja sam Nijemac, tu sam se rodio. Dobio sam šansu od te države. I da uđem u Bundestag nije odlučilo to koje sam religije, ili ko mi je otac i majka, nego da li sam kompetentan. Mene je narod birao da ih predstavljam u Bundestagu. Ako to nije maksimalno objektivno onda ne znam šta je? Ovakve izjave pokazuju da (Tegeltija) ne razumije kako funkcioniše demokratija. Ne slušam šta mi govor antidemokrate.

Koliko smo mi ovdje daleko od ukrajinskog scenarija?

Dobit šansu i pričati za BiH je velika stvar. Evropa se ogriješila prema BiH jer nismo dozvolili da se zaustavi rat. I sada se vraćamo u jedno vrijeme gdje je rat ponov u Evropi. Posljednjih godina Njemačka, ali i EU, nije imala Zapadni Balkan na agendi. Taj vakum koji se kreirao popunile su ga nedemokratske države poput Kine i Rusije. To što Putin i Lavrov rade u Ukrajini, i da ruski ambasador prijeti Bosni i Hercegovini kao suverenoj državi – to je nešto što smo shvatili vrlo ozbiljno. Ne smije se dopustiti da jedan ambasador prijeti suverenoj državi samo što želi ući u NATO. Moramo raditi da sve zemlje Zapadnog Balkana budu nezavisne od Rusije.

Escobar je jučer rekao da se o građanskoj Bosni i Hercegovini može pričati tek kada uđe u Uniju?

Ne slažem se. Mora se on pitati šta je mislio time reći? Treba se pitati i da li je to pozicija američke administracije ili samo njegova? Njemačka ima jasnu poziciju prema Bosni i Hercegovini i ta vizija je da BiH bude članica Evropske unije i da bude građanska država gdje će se svako osjećati kao dio te države, bez da neko bude diskriminisan.

Ja bih volio za svoga mandata da cijeli Zapadni Balkan bude dio EU ili barem da BiH dobije status kandidata. Volio bih da mogu tačno reći kad će se to dogoditi, ali je problem što mi kao Njemačka ne odlučujemo sami. Kancelar Scholz je i sam rekao moramo vidjeti kako možemo Zapadni Balkan uvesti u Uniju, ali i građani Bosne i Hercegovine moraju birati osobe koje će vas vodit u EU. Znači, na vlasti ne smiju biti nacionalističke snage. Dakle imamo i vi i mi zadaću.

Vučić je bio ljubimac Merkel. Kako će se prema njemu odnositi nova njemačka vlast?

Ne znam. Ne mogu odgovoriti za Scholza, ali mogu reći da smo pratili izbore u Srbiji, i sad imamo nekoliko tačaka koje želim raspraviti sa Srbijom. Želimo da se Srbija jasno priključi sankcijama Putinu.

Mađarska je rekla kako će podržati da Srbija sa Zapadnog Balkana prva uđe u EU?

Svih šest država Zapadnog Balkana moraju zajedno ući, nije dobro da Srbija prva uđe. Historija nam je pokazala to na primjeru Hrvatske i Slovenije, da je pogrešno jer su igrale ping pong i Slovenija je stalno blokirala ulazak Hrvatske. Zato da ne bi bilo ponovo blokada najbolje je da zajedno uđe svih šest država. To je moja pozicija u Bundestagu.

Pogledajte gostovanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.