Delegacija EU poslala jasne i nevodsmislene poruke: “Ako bude trebalo bit će upotrijebljene Bonske ovlasti”

Nakon što su danas mediji prenijeli informaciju da je namjeru Visokog predstavnika Christiana Schmidta da donese odluku kojom bi se naredilo izdvajanje sredstava za Opće izbore u BiH blokirao Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, portal Radiosarajevo.ba je zatražio komentar od OHR-a, ali i prozvane Delegacije EU.

Dok iz Ureda visokog predstavnika do pisanja ovog teksta nismo dobili komentar, iz Delegacije EU su večeras saopćili da “ministri HDZ-a BiH koji blokiraju odluke o finansiranju predstojećih izbora iskazuju nepoštovanje prema demokratiji“.

„Nema sumnje da će biti osigurana finansijska sredstva za izbore. Ako bude potrebno, i kao krajnja mjera, preko Bonskih ovlaštenja“, kazali su za Radiosarajevo.ba u Delegaciji EU.

U praksi, dodali su, ostalo je malo vremena.

„Institucionalno rješenje bi bila najbolja opcija, jer bi to značilo lokalno vlasništvo. EU blisko sarađuje sa svojim međunarodnim partnerima, uključujući OHR, na pronalaženju rješenja koje bi u potpunosti osiguralo finansijska sredstva za predstojeće izbore“, zaključili su iz Delegacije EU u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Prema očigledno netačnim i sada i zvanično demantovanim navodima medija, Sattler je bio protiv upotrebe Bonskih ovlasti navodno jer „bi to dodatno iziritiralo lidera HDZ-a Dragana Čovića“.

Politički analitičar i istraživač Jasmin Mujanović kazao je ranije kako je razgovarao sa svojim izvorima koji su ovo potvrdili.

“Imao sam brze razgovore s nekoliko mojih nebalkanskih izvora u Briselu koji prate dešavanja u regiji. Svi su potvrdili istu stvar: ambasador EU u Sarajevu Johann Sattler sprečava OHR u korištenju bonskih ovlasti kako bi se osigurala sredstva.

Opasna stvar. Veza između Sattlera i Čovića je dugo prilično čudna. Bilo da je Sattler kao David Mcallister regrutiran u utjecajnu mrežu HDZ-a ili pogrešno vjeruje da se Čovića može urazumiti ili kao izaslanik EU, ugrožava institucionalni poredak BiH”, naveo je Mujanović.

Na ovo je reagirao je parlamentarac EU Thomas Waitz. Uputio je pitanje Josepu Borrellu, šefu EU diplomatije.

“Kakvo pravo ima naš ambasador da spriječi OHR u osiguranju finansiranja izbora? Josep Borrell, je li to dogovoreno s Briselom? Pozivam Johanna Sattlera da bezuvjetno omogući finansiranje izbora u BiH”, rekao je Waitz.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.