Dom naroda Federacije BiH dobio novo rukovodstvo, pročitajte imena

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrani su predsjedavajući i potpredsejdavajući ovog doma.

Za predsjedavajućeg Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine je izabran HDZ-ov Tomislav Martinović, koji je bio i jedini kandidat.

Za njega je glasalo 67 delegata, dva su bila suzdržana, pet glasova je bilo protiv – javlja Klix.ba.

Za potpredsjedavajućeg iz reda Srba izabran je Slađan Ilić iz SDP-a, koji je bio i jedini kandidat. Za njega je glasalo 65 delegata, troje je bilo suzdržanih, a sedam je bilo protiv.

Kandidati iz reda Bošnjaka za potpredsjedavajućeg su bili Aida Obuća iz SDA, a Nezim Alagić je predložio Izan Hajdarevića, člana Naroda i pravde.

Za potpredsjedavajućeg izabran je Izan Hajdarević sa 50 glasova, protiv je 15 bilo delegata, a 11 suzdržanih. Kandidatkinja Aida Obuća je dobila podršku 24 delegata, 11 je bilo protiv, a suzdržano je bilo 40 delegata.

Na pojedinačnom izjašnjavanju Obuću je podržalo 25 delegata, protiv je bio jedan, a 53 delegati su bili suzdržani.

Haris Zahiragić (SDA), se pozvao na to da je Klub Bošnjaka većinski izabrao Aidu Obuću za kandidata, te pozvao ostale, posebno HDZ da poštuju legitimno predstavljanje i glasaju za Obuću.

Nezim Alagić je reagovao na to protupitanjem da li to smatraju da je Hajdarević nelegitiman Bošnjak i pozvao većinu da podrži kandidata kojeg je on predložio.

“Iznenađujuće je da se to ne radi u klubu Hrvata i klubu Srba, koji će se ovdje kako vidim podržati.

Šta radimo, radimo da zanemarujemo Klub Bošnjaka i većinu u Klubu Bošnjaka i po prvi put dešava se ovakva situacija”, kazala je Obuća.

Nakon toga je usijedila duga rasprava u kojoj se raspravljalo o legitimnosti, nelegitimnosti, ko je na koji način izabran u Dom naroda, da li je bilo presedana.

Dom naroda Federacije po BiH zbog izmjena Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt po prvi put ima 80 delegata i to po 23 iz reda konstitutivnih naroda i 11 iz reda Ostalih.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.