Europarlamentarac “zagrmio” zbog masovnih protesta bh. dijaspore diljem svijeta i poručio: “Širom Evrope i danas u Briselu solidarnost s Bosnom i Hercegovinom”

Posljednje Vijesti

Europarlamentarac iz Nizozemske Thijs Reuten iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata podržao je proteste koji su organizovani širom Evrope zbog napada na ustavnopravni poredak BiH, koji dolazi od političara iz RS-a predvođenih Miloradom Dodikom.

Reuten je na Twitteru objavio fotografiju s protesta u Briselu, gdje se može vidjeti veliki broj građana s transparentima i zastavama BiH, a uz fotografiju je napisao i poruku.

“Širom Evrope i danas u Briselu solidarnost s Bosnom i Hercegovinom”, napisao je Reuten.

Inače, Reuten je poznat po snažnom zalaganju u Evropskom parlamentu za poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i veliki je protivnik politike koju vodi lider SNSD-a Milorad Dodik.

Prošli mjesec Reuten je pozvao Evropski parlament na zabrinutost zbog navodne uloge evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija u održavanju posebne sjednice NSRS-a, na kojoj je pokrenut neustavni prijenos nadležnosti.

Podsjećamo, protesti su najavljeni u Ženevi, Londonu, Otavi, Torontu, Oslu, Rimu, Beču, Štokholmu, Geteborgu (i drugim gradovima Švedske), kao i u Sarajevu i Tuzli. Prema najavama, očekuju se protesti u 35 gradova širom svijeta.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote