Evropski analitičar Toby Vogel nedvosmisleno navodi: “Svaki put kada Dodik zaprijeti – EU čini ustupke”

Posljednje Vijesti

Toby Vogel, briselski analitičar, stručnjak za Balkan i migracije smatra kako priča o mirnoj disoluciji Bosne i Hercegovine, koja je plasirana u medije, nije više samo probni balon.

Vogel je kritičan ne samo prema politici Evropske unije prema Balkanu, već i njihovom neuspješnom nošenju s prijetnjom koju predstavlja Putinova Rusija i moguća invazija na Ukrajinu, na koju nemaju adekvatan odgovor, te migracionoj politici koja je u suprotnosti sa evropskim vrijednostima, ali i međunarodnim i EU zakonima.

“Evropska unija zapravo nikad nije imala ozbiljnu politiku prema Balkanu, jedina politika i jedina strategija koju je EU imala je proširenje.

I naravno proširenje ide veoma, veoma sporo. U ovom momentu izgleda kao da se u potpunosti zaustavljno za sve, osim za Srbiju i zato se ta politika raspada. Problem je što nema šta da je nadomjesti, niti bilo kakvog strateškog pristupa prema Balkanu. Nije bilo razmatranja te politike da bi shvatili šta je bilo pogrešno, zašto je bilo pogrešno i šta je može zamijeniti.

Mislim da u Briselu vlada atmosfera poricanja, gdje EU institucije ne žele da se suoče sa činjenicom da su njihove politike prema Bosni i generalno prema Balkanu propale. Kriza u BiH je vema dobar primjer toga, zato što svaki put kada Dodik zaprijeti – EU čini ustupke.

I naravno ono što se tada dešava je da se stvaraju prilike za Dodika koje ga ohrabraju ka još ekstreimnijim zahtjevima i tako smo i došli do posljednje krize”, kaže on u intervju za Antenu M.

Stvar sa posljednjom krizom je zaista u tome da Mađarska i njen premjer, Orban, otvoreno ohrabruju Dodika, otvoreno zauzimaju njegovu stranu i to je novi element, dodaje.

“Sigurno je i ranije bio određenih članica EU koje su imale određene simpatije za njega, ali ova otvorena podrška je zaista novi element. I veoma je problematično što vidimo da se to dešava, jer, to se ne bi smjelo događati.

Ali da ponovim, ovo je refleksija nedostaka strategije EU u djelovanju prema Zapadnom Balkanu, kao i neznanja kako da se nose sa svojim neliberlalnim članicama.

EU ne zna šta da radi sa Mađarskom, ili Poljskom, ili sa Slovenijom, čak i Hrvatskom, iako Hrvatska nije baš u istoj ligi kao Mađarska i Poljska u smislu vladavine prava i zarobljenosti države”, izjavio je.

Za priče o mirnom razlazu kaže da je mnogo više od probnog balona.

“Do prije samo nekoliko mjeseci, ja bih rekao da to je očigledno probni balon, sada već mislim da vjerovatno postoje ljudi, koji vjerovatno rade na tome.

Ne postoje okolnosti koje se danas mogu zamisliti, a u kojima bi formalna disolucija Bosne, ili nezavisnost RS ili njena aneksija od strane Srbije, mogla proći mirno”, zaključio je on.

Leave your vote