Glas razuma iz Sabora, zastupnik o draftu rezolucije o BiH u Bundestagu: Hrvatska se mora distancirati od etno-separatističkih političara

Nacrt rezolucije njemačkog Bundestaga pod nazivom “Pružiti podršku Bosni i Hercegovini na putu u bolju budućnost” poslan je u četvrtak (2.6.) na daljnje razmatranje u parlamentarne odbore koji su na ovaj ili onaj način povezani s njezinim sadržajem.

To u ovom konkretnom slučaju, između ostalog, znači odbori za vanjska, europska i obrambena pitanja.

Kako javlja DW, redovna parlamentarna procedura predviđa da, nakon što odbori rasprave o tekstu rezolucije, ona bude vraćena na glasanje u sam parlament. To bi, prema sadašnjim informacijama, trebalo uslijediti negdje u drugoj polovici juna.

Podsjetimo, u ponedjeljak navečer je rezolucija, koju zajednički podnose tri stranke vladajuće koalicije, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Liberealno-demokratska stranka (FDP), prošla i posljednju raspravu unutar socijaldemokratskog zastupničkog kluba nakon čega je nacrt rezolucije objavljen za javnost.

Rezolucija je, zanimljivo je, dobila podršku i iz dijela Sabora RH.

Bojan Glavašević, nezavisni zastupnik unutar mlade i rastuće političke platforme Možemo u Saboru Hrvatske i sin ratnog heroja i novinara Siniše Glavaševića, koji je mučki ubijen tokom velikosrpske agresije u Vukovaru, na Twitteru je komentirao draft rezolucije.

„Vladajuća koalicija u Njemačkoj predala draft rezolucije o BiH. Tekst je dobar, ali ima jednu veliku i vrlo očitu „rupu“, iako su prozvane i bošnjačke stranke, Bakir Izetbegović vrlo upadljivo nije. A Dodik i Čović jesu. E, moj Adise (Ahmetović), to tebe ide“, napisao je Glavašević.

On se osvrnuo i na hrvatsku politiku prema BiH.

„Za Hrvatsku je najvažniji poziv da se jasno i nedvosmisleno distancira od etno-separatističkih politika i političara. Plenković je to na verbalnoj razini činio, ali očito u tome nije bio ni uvjerljiv ni vjerodostojan. Na niši onoga što smo Sandra Benčić i ja govorili“, kazao je Glavašević.

Podsjetimo, u rezoluciji zastupnici Bundestaga traže da se njemačka vlada na razini Europske unije založi i za to da se osobe, institucije i poduzeća koje “potkopavaju suverenitet, teritorijalni integritet i ustavno-pravni poredak BiH” podvrgnu sankcijama.

U nacrtu rezolucije doslovno stoji: “Nacionalističke političke elite u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama ciljano instrumentaliziraju navodne etničke razlike a sve u svrhu vlastitog bogaćenja i održavanja moći.” No posebno se spominje nacionalističko agiranje Milorada Dodika i Dragana Čovića “koje je usmjereno uništenju BiH kao države i domovine različitih naroda”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.