Hrvatsko narodno vijeće otvoreno: “Presuda iz Strazbura koja ukazuje na to da niko u BiH ne bi trebao biti prisiljen da glasa samo po propisanim etničkim linijama”

Hrvatsko narodno vijeće u reakciji na presudu Evropskog suda za ljudska prava Slavena Kovačevića poručilo je da presuda pokazuje da niko u BiH ne bi trebao biti prisiljen da glasa samo po propisanim etničkim linijama. Naglasili su da ponosno nose bosanskohercegovačko nasljeđe na srcu, a da su kao pripadnici hrvatskog naroda stali još 1992. godine iza nezavisnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine, države građana i triju naroda.

“Presuda iz Strazbura koja ukazuje na to da niko u BiH ne bi trebao biti prisiljen da glasa samo po propisanim etničkim linijama, bez obzira na politički stav, potvrda je našeg ranijeg stava o nedopustivosti diskriminacije bilo kojeg naroda ili pojedinca.

Snažno smo se zalagali za zaštitu prava svih građana i konstitutivnih naroda na području cijele Bosne i Hercegovine.

Nadamo se da će reforme u budućnosti to promijeniti”, poručili su iz HNV.

Naveli su da bez obzira na brojnost bilo kojeg od naroda upisanih u Ustav BiH, kao i građana, oni moraju imati pravo da na svakom pedlju svoje zemlje se osjećaju slobodno i zastupljeno.

“Pozivamo političke elite da recentnu presudu, kao i sve prethodne, shvate ozbiljno, te da ne umaraju javnost otrcanim frazama bilo o legitimnom predstavljanju, bilo o građanskoj državi, već da počnu voditi konstruktivnu debatu na vrijednostima zajedništva i prosperiteta, koja će Bosnu i Hercegovinu učiniti zemljom budućnosti i nade”, poručili su iz HNV.

Naglasili su da ponosno nose bosanskohercegovačko nasljeđe na srcu, a da su kao pripadnici hrvatskog naroda stali još 1992. godine iza nezavisnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine, države građana i triju naroda.

“Pozivamo, konačno, i vlast i oporbu da umjesto parola i fraza ponude viziju.

Bosna i Hercegovina treba odgovorne kreatore unutarnje dinamike koji će čuvati njezinu pluralnost i višenacionalni karakter baštineći tekovine ZAVNOBiH-a, i u njih upisujući vrijednosti koje nas okupljaju”, zaključili su iz Hrvatskog narodnog vijeća.

Na danas održanoj press konferenciji zastupnika i delegata DF-a i Slavena Kovačevića, organizovanoj povodom presude Evropskog suda za ljudska prava, Kovačević je rekao da je OHR osramoćen i da je ovo njegova pobjeda nad visokim predstavnikom.

Na početku je kazao da je primjetio da postoje neki koji bi problematizirali njegovo nacionalne izjašnjavanje.

“Ja sam Bosanac i Hercegovac, a to nije isto što i etnička pripadnost. Oni koji ne znaju razliku, to je njihova stvar. Ni u jednom zemlji na svijetu to nije isto. Ja u svojoj tužbi nisam isticao etničku pripadnost. Ja sam ovo uradio kao građanin Bosne i Hercegovine”, rekao je Kovačević.

Istakao je da je dokazao da nema razumnog prava da se njegova mogućnost glasanja na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo BiH sužava na bilo koji način.

“Srušen je koncept legitimnog političkog predstavljanja konstituentnih naroda, kako piše u Ustavu. Jer, kako je to Sud utvrdio ova zemlja treba da obezbijedi primarno građansko predstavljanje u institucijama vlasti.

Etničko predstavljanje u institucijama vlasti direktan je udar na demokratiju, jer Vijeće Evrope garantira pravo svih građana na individualnom nivou. Učinili smo da se suverenitet vraća u ruke nas građana, svih građana, koliko god da nas ima u BiH”, rekao je Kovačević između ostalog.

Naglasio je da su osnovni nositelji suvereniteta građani, niko drugi.

“Ova presuda kaže da država mora preći na građanski koncept predstavljanja kao temeljni princip. Ovaj sadašnji Dom naroda BiH ne biramo mi na izborima. Tamo se pojavljuju ljudi koji uopšte nisu bili na izborima. Dom naroda je zakonodavni organ koji govori u ime svih građana. A u trenutnoj situaciji odgovaraju samo strankama. U Domu naroda delegati nemaju nikakav legitimitet”, rekao je Kovačević.

U nastavku je rekao da moramo preći sa etničkog na građanski koncept, jer je to neminovnost u Evropskoj uniji, što je kako je naglasio suština presude Evropskog suda.

“Ovo nije napad na Dejtonski sporazum. Naš zadatak je nadograditi Ustav Bosne i Hercegovine. Nikad ovakva BiH neće ući u Evropsku uniju. Zanima me šta će reći zemlje Kvinte i OHR, koji je ovom presudom osramoćen. On je pokušao da uvede etnički izborni prag pa je to pretvorio u etnički količnik. Ovo je moja pobjeda nad visokim predstavnikom”, rekao je Kovačević.

Istakao je da je Evropska konvencija za ljudska prava u našem Ustavu iznad svih drugih akata, pa samim tim presuda “Kovačević” poništava presudu “Ljubić” koju je donio Ustavni sud BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.